duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

17 ianuarie, 2012

Eurodeputatul german Martin Schulz, lider al grupului Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D), a fost ales marţi, la Strasbourg, în funcţia de preşedinte al Parlamentului European pentru următorii doi ani şi jumătate, relatează Agerpres.

Schulz a fost ales cu 397 de voturi pentru, asigurându-se astfel majoritatea absolută a voturilor exprimate.

Ceilalţi candidaţi la preşedinţia Parlamentului European au fost Diana Wallis (membră a grupului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa şi vicepreşedinte al Parlamentului European) şi Nirj Deva (grupul Conservatorii şi Reformiştii Europeni).

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Martin Schulz a fost ales la preşedinţia Parlamentului cu sprijinul eurodeputaţilor din grupul PPE, în baza unui acord informal convenit în vara lui 2009 de grupurile PPE şi S&D de a se susţine reciproc astfel încât în primul mandat de 2 ani şi jumătate din actuala legislatură euroaparlamentară, începută în iulie 2009, preşedinţia PE să îi revină unui membru al grupului PPE, iar în cel de-al doilea unui reprezentant al grupului S&D.

Regulamentul de procedură al PE prevede că preşedintele Parlamentului European este ales pentru o perioadă de doi ani şi jumătate, adică jumătate din legislatura europarlamentară. Este ales preşedinte candidatul care obţine majoritatea absolută a voturilor exprimate prin vot secret. Dacă, după trei tururi de scrutin, nu se obţine o majoritate absolută, preşedintele este ales cu majoritate simplă, într-un al patrulea tur de scrutin.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: