vineri

21 iunie, 2024

10 iunie, 2024

Mai mult de jumătate din sloveni s-au declarat favorabili legalizării eutanasiei şi liberalizării consumului recreativ de canabis, în cadrul celor două referendumuri consultative desfăşurate duminică, odată cu alegerile europarlamentare.

Implementarea măsurilor nu este obligatorie, dar, în urma acestor rezultate, premierul sloven Robert Golob, care conduce o coaliţie formată din partidul său liberal şi două partide social-democrate, a anunţat că va prezenta până la sfârşitul anului proiectele de lege corespunzătoare.

Aproximativ 55% dintre cei care au participat la un prim referendum au votat pentru legalizarea eutanasiei. La celălalt, 67% dintre participanţi au votat pentru cultivarea şi procesarea canabisului în scop medical, iar o majoritate de 52% s-a pronunțat pentru liberalizarea folosirii canabisului în scop recreativ, relatează CBC.


Conform unui studiu publicat în noiembrie 2023, în Slovenia trăiesc peste 200.000 de consumatori de canabis. Aceiași cercetători au stabilit că, în fiecare an, în Slovenia au loc aproximativ 2.000 de infracțiuni penale legate de canabis.

Susţinătorii eutanasiei, respectiv coaliţia de centru-stânga aflată la putere, a argumentat că fiecare persoană ar trebui să aibă dreptul să ia decizii independente asupra propriei sale vieţi, în condițiile în care medicina nu poate tratata sau alina toate bolile. În schimb, opoziţia conservatoare a dezaprobat iniţiativa, cu argumentul că viaţa umană este inviolabilă, conform Constituţiei Sloveniei.

****


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: