marți

23 aprilie, 2024

30 ianuarie, 2021

Eutanasia a făcut vineri un pas către legalitate în Europa, după ce Parlamentul Portugaliei a adoptat un proiect de lege care permite medicilor să asiste bolnavii în fază terminală care vor să își pună capăt vieții iar legislativul german a propus o legislație similară, anunță Reuters.

Portugalia devina a patra țară membră a UE care legalizează această practică, în ciuda puternicei opoziții manifestate de grupuri religioase și conservatoare care activează în acest stat predominant catolic.

Potrivit noii legislații, eutanasia va fi o opțiune doar pentru cetăţenii portughezi şi rezidenţii legali  în vârstă de peste 18 ani, dacă se află în fază terminală şi suferă de dureri ”persistente și insuportabile”, cu excepţia situației în care medicii consideră că cel care solicită moartea asistată nu are discernământul necesar pentru a lua o astfel de decizie.


Legea a fost trimisă la promulgare preşedintelui Marcelo Rebelo de Sousa, un conservator, care a anunțat anterior că va respecta votul parlamentului.

Eutanasia, în diverse forme, este permisă în Belgia, Țările de Jos și Luxembourg. Deși este un subiect extrem de delicat în Germania, două proiecte de lege privind eutanasia așteaptă dezbaterea parlamentară. Unul dintre proiecte este propus de membri SPD, altul este propus de Verzi – ambele sunt similare și ar permite sinuciderea asistată a adulților aflați în fază terminală a unei boli, dacă își mențin această dorință și în urma unui proces de consiliere psihologică.

Eutanasia se practică în Țările de Jos din 2002, iar din aprilie 2020 Curtea Supremă a aprobat eutanasierea persoanelor cu demență avansată, la solicitarea membrilor familiei.

Belgia a dezincriminat eutanasierea tot în 2002, iar din 2014 a devenit prima țară care a autorizat eutanasierea fără limită de vârstă. Pacientul își poate exprima dorințele printr-o „declarație prealabilă” valabilă timp de cinci ani sau poate face cererea expresă dacă este capabil să se exprime.


Din martie 2009, eutanasierea a fost autorizată în Luxemburg în anumite condiții pentru pacienții adulți condamnați.

În alte state – Spania, Marea Britanie, Danemarca, Ungaria, Slovenia sau Lituania – este legiferat dreptul pacientului de a refuza un tratament.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: