marți

16 aprilie, 2024

14 august, 2020

Secretarul de stat american Mike Pompeo şi ministrul de externe sloven Anze Logar au semnat joi o declaraţie ”despre securitatea reţelei 5G” și protejarea spaţiului cibernetic local, în special contra influenţei Chinei.

Slovenia este a șasea țară din Europa de Est care semnează o astfel de înțelegere cu SUA, după România, Polonia, Republica Cehă, Letonia și Estonia.

”Partidul comunist chinez doreşte să restrângă libertatea voastră, a tuturor”, a spus Mike Pompeo, citat de Agerpres, la conferința de presă ce a urmat semnării memorandumului, document similar celorlalte încheiate până acum de SUA cu alte state din fostul bloc comunist.


Declaraţia, deşi nu menţionează explicit China sau compania Huawei, face referire la acestea, lucru pe care de altfel l-a transmis şi şeful diplomaţiei americane în declarațiile sale.

”SUA este unica forţă a lumii occidentale capabilă să se confrunte cu pericolul atacurilor hibride, care includ arme cibernetice, biologice”, printre altele, a spus premierul sloven Janez Jansa.

România, prima care a încheiat un asemenea memorandum. Acum îl transpune în legislația națională

România a fost prima țară din lume care, în plin război comercial între SUA și China, a semnat un Memorandum 5G cu SUA, un act al cărui scop ar fi eliminarea folosirii echipamentelor chinezilor de la Huawei, acuzați că ar permite spionajul Chinei asupra informațiilor din rețelele IT occidentale.

În luna august, Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor a lansat  în dezbatere publică un proiect care transpune practic în legislația națională principiile Memorandumului 5G cu SUA de limitare a accesului în piață a companiilor aflate sub controlul unui guvern străin- formulare care vizează în primul rând companiile chineze.


Miza acestei legislații o constituie deblocarea licitației pentru frecvențele 5G, în urma căreia, potrivit estimărilor șefului ANCOM, Sorin Grindeanu, statul va încasa în jur de 2 miliarde de lei. Licitația fusese inițial planificată pentru 2019, dar a fost amânată de ANCOM deoarece Guvernul Dăncilă nu a promovat această legislație.

Articole recomandate:

Etichete: , , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: