Miliardarul Jaroslav Hascak (foto, persoana în civil încadrată de mascați, în momentul reținerii), unul dintre cei mai puternici și influenți oligarhi din Slovacia, a fost arestat marți pentru fapte de corupție.
Presa locală relatează că arestarea sa ar avea legătură cu uciderea jurnalistului de investigații Jan Kuciak, scrie de24.news, care preia Reuters.
Omul de afaceri este acționar și fondator al Penta Investments, care a un fond de investiții ce preluat farmaciile Sensiblu din România.
Arestarea șefului grupului financiar Penta este cea mai spectaculoasă măsură luată de autoritățile slovace în dosarul asasinării jurnalistului Jan Kuciak, în februarie 2018.
De peste douăzeci de ani Hascak este considerat cel mai puternic oligarh din Slovacia, iar presa locală a scris că acesta a cumpărat în mod sistematic favoruri de la politicieni.
Grupul financiar Penta, administrat de Hascak, este „principalul jucător pe piețele imobiliare din Slovacia, Republica Cehă și Polonia”, deține bănci și companii financiare din Republica Cehă și Slovacia, acțiuni importante în mass-media slovacă și cehă, precum și o companie de asigurări de sănătate și mare parte din sistemul privat de sănătate din Slovacia – mai multe clinici private și secții ambulatorii, lanțuri de farmacii și un serviciu de ambulanță.
Grupul Penta Investments activează pe piața medicală din România, pe segmentul de retail farmaceutic, prin intermediul lanțurilor de farmacii Sensiblu, Punkt și Arta.
În urmă cu doi ani, Penta Investments a cumpărat cel mai mare grup Pharma din România, AD Pharma, care controlează farmaciile Sensiblu.
Penta Investment Group este și acţionarul majoritar al Fortuna Entertainment Group, operator ceh de pariuri sportive şi jocuri de noroc.
În 2017 operatorul ceh a preluat în România companiile Bet Active Concept, Bet Zone, Public Slots şi Slot Arena de la Fortbet Holdings.
Grupul Penta Investments şi coproprietarul său, Jaroslav Hascak, au fost asociaţi cu cazul Gorilla, un scandal de corupţie legat de privatizările din Slovacia. O copie a unor presupuse interceptări realizate în 2005 și 2006 sugerează că miliardarul a mituit mai mulți oficiali pentru a inflența procesul de privatizare, inclusiv pentru ca societăți din energie să fie vândute unor companii germane. Acuzațiile din dosarul Gorilla au fost respinse de toți cei vizați și cazul nu a ajuns în instanță.