vineri

26 aprilie, 2024

30 septembrie, 2015

roberto fico slovaciaSlovacia va contesta la Curtea de Justiție a UE (CJUE) obligativitatea cotelor de redistribuire a refugiaților, a anunțat miercuri premierul Robert Fico (foto), draftul sesizării urmând să fie finalizat de către un grup de avocați în cel mult două luni.

Europa ar trebui să se concentreze pe securizarea frontierelor, în loc de relocarea imigranților, a spus premierul Fico, critcând din nou politica în domeniu a Comisiei. Pe 22 septembrie, când Consiliul JAI a aprobat Planul Juncker, el le promitea slovacilor că acesta nu se va aplica pe teritoriul țării lor cât timp va fi el în fruntea Guvernului.

relocare pe 66.000
Relocările aprobate pe 22 septembrie

Patru state au votat pe 22 septembrie împotriva impunerii cotelor – România, Ungaria, Cehia și Slovacia – dar numai ultima a anunțat oficial că se va adresa Curții UE. Ea va trebui să preia 785 de refugiați, conform primei scheme de redistribuire (a 40.000 de refugiați din Italia și Grecia) și 802 din suplimentarea cotelor cu încă 66.000 de persoane.


Cehia a renunțat la o astfel de inițiativă, înainte chiar ca JAI-ul să voteze cotele obligatorii. Premierul de la Praga, social-democratul Bohuslav Sobotka declara pe 22 septembrie că se opune lor, dar respectă decizia majorității statelor membre.

Opoziția acuză guvernul că nu a respectat dorința poporului și face presiuni ca executivul să se alăture Slovaciei.

Petr Fiala, președintele Partidului Civic Democrat, insistă că decizia Consiliului JAI trebuie contestată, pentru a nu se ajunge la un precedent și să urmeze alte decizii similare impuse prin vot al majorității calificate, în loc de consens.

Oponenții sistemului, avertizați

“Niciun stat membru UE nu poate refuza o decizie aprobată cu majoritate. Însă au dreptul să o conteste, iar Cehia intenţionează să se adreseze Curţii Europene de justiţie”, declara Jean Asselborn, ministrul luxemburghez de Externe, a doua zi după Consiliul JAI.


La rândul său, Frans Timmermans, vicepreşedinte al Comisiei Europene, a declarat că ţările care se opun cotelor obligatorii trebuie să accepte rezultatul votului: “Ştiu că unele state membre nu au fost în favoarea propunerii, dar acele ţări au anunţat că vor accepta votul”, a spus Frans Timmermans.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: