vineri

9 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

14 iunie, 2017

Siveco România va coordona proiectul de cercetare şi inovare RED-Alert, pentru combaterea propagandei teroriste din mediul online, la care vor participa alţi 14 parteneri, firme şi instituţii din Franţa, Israel, Malta, Marea Britanie, România, Republica Moldova, Spania şi Ungaria.

Proiectul este finanţat de Comisia Europeană cu cinci milioane de euro, prin programul Horizon 2020.

Estimările actuale spun că 90% din activitatea teroristă de pe internet se desfăşoară prin intermediul site-urilor de socializare.


„Proiectul îşi propune să dezvolte noi instrumente de monitorizare şi analiză a conţinutului online cu caracter terorist, instrumente care vor fi utilizate de agenţiile europene cu responsabilităţi în acest domeniu”, a declarat miercuri Cristi Potlog, liderul tehnic al proiectului, la conferința de lansare organizată la București.

RED Alert

RED-Alert va recurge la puterea inteligenţei artificiale pentru a detecta conţinutul terorist, bazându-se pe o combinaţie unică de tehnologii, precum procesarea limbajului natural, analiză semantică la nivelul media, analiza reţelelor sociale şi analiza evenimentelor complexe.

„În momentul de faţă, cei care au intenţii rele profită de faptul că sunt atât de multe mesaje care se pierd în online. Inteligenţa artificială va pune degetul exact pe comunicaţiile lor şi le va tăia comunicaţiile şi le va face mult mai grea posibilitatea de a se organiza şi de a face anumite fapte”, spune preşedintele – director general al Siveco România, Florin Ilia.

Siveco va avea rolul de a colecta, centraliza şi de a proiecta arhitectura sistemului şi apoi de a integra produsele partenerilor externi şi ale acelor instituţii de aplicare a legii.


Proiectul îşi propune să utilizeze ultimele noutăţi tehnologice care au apărut în domeniul inteligenţei artificiale şi a procesării complexe de evenimente şi analize date, potrivit lui Cristi Potlog.

Mai departe, „informaţiile nestructurate”, respectiv textele postate pe reţelele sociale, vor fi transformate astfel încât să poată fi analizate de calculatoare şi să se identifice potenţialul conţinut terorist. Datele „vor fi analizate ulterior şi de experţi umani pentru a putea permite instituţiilor de protecţia legii să intervină în timp real, înainte să se întâmple ceva”, a mai spus Cristi Potlog.

Proiectul se va derula pe parcursul a trei ani, între 1 iunie 2017 şi 31 mai 2020 şi este primul pe care Siveco România îl coordonează pe zona de securitate cibernetică, privind managementul de proierct şi integrarea de soluţii.

„Până în decembrie – ianuarie trebuie să definitivăm analiza şi arhitectura proiectului, iar pe urmă partenerii tehnici vor lucra la dezvoltarea modulelor pe care le vom instala la agenţiile de menţinerea legii, iar în ultimul an se va verifica dacă funcţionează, cum funcţionează şi dacă poate fi îmbunătăţit”, a explicat liderul tehnic al proiectului.
„Prietenii online trebuie să fie aceeaşi pe care îi cunoaştem efectiv faţă în faţă şi în viaţa reală. Să nu dăm străinilor date despre noi şi despre familiile noastre şi să aplicăm bunul simţ şi gândirea critică”, spune președintele Siveco.

Grupurile teroriste şi extremiste folosesc internetul pentru război psihologic, propagandă, strângere de fonduri, recrutare, mobilizare, schimb de informaţii, planificare, coordonare, manipulare de date şi dezinformare, cu consecinţe dramatice pentru cetăţenii europeni: indivizi radicalizaţi sunt responsabili pentru mai mult de 40 de atacuri teroriste din 2015 şi până acum, potrivit sursei citate.

Furnizorii de social media sunt hotărâţi să lupte împotriva propagandei teroriste, dar recunosc că nu există un instrument specific pentru identificarea conţinutului terorist de pe internet, ceea ce îi face să se bazeze pe instrumente de combatere a spam-ului, raportări din partea unor utilizatori şi analiză umană în detectarea acelor conturi care promovează terorismul.

Partenerii europeni

Proiectul aduce împreună în lupta împotriva terorismului cea mai bună cercetare şi inovare europeană, printr-un consorţiu de 15 organizaţii din 9 ţări, între care 6 agenţii europene de aplicare a legii, cu sprijinul Unităţii Antitero a Europol.

Partenerii Siveco sunt: Information Catalyst for Enterprise Limited (UK), Insikt Intelligence (Spania), Intuview Ltd (Israel), Maven Seven Solutions Zrt (Ungaria), Malta IT Law Association (Malta), International Institute for Counter – Terrorism (Israel), Eotvos Lorând University (Ungaria), City University London (UK), Birmingham City University (BCU), Special Operations (SOI5) Counter – Terrorist Command (UK), Centre de lutte Contre Ies Criminalites Numeriques (Franţa), The Protection and Guard Service (SPP – România), Ministry of Public Security Israel National Police (Israel), Guardia Civil (Spania), The State Protection and Guard Service (Republica Moldova).

Siveco

Siveco România dezvoltă şi exportă soluţii IT şi proiecte de consultanţă cu valoare adăugată ridicată în ţări din Comunitatea Europeană, Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi Spaţiul Comunităţii Statelor Independente. Domeniul securităţii cibernetice este unul nou pentru companie.

„Am mai avut proiecte, dar nu aşa de avansate, cu tehnologii atât de noi, este zona de business pe care dorim să o dezvoltăm în viitor, tocmai pentru că este atât de importantă pentru cetăţeni cât şi pentru companiile care doresc să îşi protejeze datele sau secretele comerciale şi nu în ultimul rând pentru instituţiile guvernamentale”, a spus Cristi Potlog, liderul tehnic al proiectului RED Alert.

Deşi este primul proiect de cercetare pe cybersecurity pentru Siveco, compania investeşte în acest domeniu de ani de zile, a precizat, în context, preşedintele Siveco România, Florin Ilia

Firma a mai depus şi alte proiecte pe cibersecurity, pe care „de abia aşteaptăm să le câştigăm. Este o zonă în care suntem forţaţi să investim şi se leagă de o altă zonă în care noi investim, cea de inteligenţă artificială big data. Se numesc în limba română de utilizare duală, adică au aplicaţii şi în zona civilă, de business, medicală, această analiză de date mari, dar şi în zona de securitate şi protecţie”, a explicat Florin Ilia.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

În timp ce România negociază cu Austria  – prin vizita ministrului Bode la Viena  –  un vot favorabil pe 8 decembrie pentru primirea în spațiul Schengen, nici compania

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: