duminică

28 aprilie, 2024

11 aprilie, 2023

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat în ședința de marți achiziționarea de avioane de ultimă generație F-35, anunță un comunicat al Administrației Prezidențiale.

În cadrul ședinței „a fost analizată şi dezvoltarea aviației militare a României”, în condițiile în care „realizarea unor capabilităţi operaționale de apărare aeriană robuste, credibile, interoperabile, flexibile şi eficiente, destinate atât îndeplinirii angajamentelor asumate ca urmare a calității de stat membru NATO şi UE, cât și descurajării unei posibile agresiuni, reprezintă condiţia esenţială pentru îndeplinirea obiectivelor politicii de apărare a României”, menționează comunicatul.

„Spectrul capabilităților de apărare menționate va include, printre altele, capabilități sporite de apărare aeriană și anti-rachetă pentru protecția forțelor proprii și capabilități avansate și diversificate de foc și de lovire cu precizie la mare distanță”, mai precizează comunicatul Administrației Prezidențiale.


Avioanele F-35 ce vor fi achiziționate sunt „dotate cu o gamă largă de senzori avansaţi, capacitate de schimb de informaţii criptate în timp real atât cu platforme aeriene, cât şi cu sisteme de apărare cu baza la sol, capacitate de gestionare reală a imaginii operaţionale a câmpului de luptă, precum şi cu muniţii inteligente de înaltă precizie” și „permit realizarea şi menţinerea superiorităţii aeriene, condiţie obligatorie pentru asigurarea suveranităţii în spaţiul aerian naţional şi, la nevoie, pentru apărarea acestuia”.

Situația de securitate din Marea Neagră, subiect central pe agenda ședinței CSAT

Situaţia de securitate din Marea Neagră, în contextul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, şi noile achiziții pentru armată au constituit principalele subiecte de pe agenda ședinței de marți a Consiului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

Ultima şedinţă a CSAT a avut loc pe 25 octombrie 2022.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, pe ordinea de zi a reuniunii au fost incluse subiecte referitoare la evoluţiile privind situaţia de securitate din regiunea Mării Negre în contextul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei şi a intervenţiilor externe asupra procesului democratic din Republica Moldova.

(Citește și: „Securitatea la Marea Neagră – conferință organizată în premieră de România și Ucraina„)


De asemenea, a fost analizată şi concepţia dezvoltării aviaţiei militare române.

În cadrul şedinţei Consiliului vor fi analizate şi ”alte tematici de actualitate din domeniul securităţii naţionale”, mai preciza Cotroceniul în comunicatul transmis pentru anunțarea ședinței.

Referitor la situația din Marea Neagră, România și Ucraina urmează să organizeze o Conferință de Securitate pe această temă.

În urmă cu o săptămână, ministrul român al Apărării a cerut omologului său american ca SUA să coordoneze o strategie de securitate la Marea Neagră.

Zona Mării Negre a fost în plan secund al intereselor SUA și NATO înainte de debutul invaziei rusești în Ucraina.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: