29 octombrie, 2018

La trei ani de la incendiul din Club Colectiv, situația sistemului de tratare a marilor arși s-a degradat, în loc să se îmbunătățească – singura bancă pentru depozitarea și conservarea pielii (pansament biologic pentru acești pacienți), s-a închis, iar numărul de paturi de la Spitalul de Arși (unica unitate specială de acest gen) a scăzut, de la 11 la cinci, relatează Digi24.

De mai bine de opt luni, banca de piele din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Grigore Alexandrescu a fost închisă de către Agenţia Naţională de Transplant, după 22 de ani de activitate, deoarece nu dispunea de infrastructura necesară și nici de resurse umane și financiare suficiente pentru desfăşurarea activităţii.

Banca de piele era situată chiar lângă sala de operaţie a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, acolo unde erau trataţi pacienţii care ajungeau cu arsuri. Ţesuturile, prelevate de la pacienţi aflaţi în moarte clinică, erau criogenate la -80 de grade şi conservate în recipiente speciale.


La 30 octombrie 2015, când s-a produs incendiul de la Colectiv, în această bancă existau 7.000 de centimetri pătraţi de piele, suficienţi pentru cei 137 de răniţi internaţi.

„De ce este necesară această bancă de piele? Pentru că marii arşi nu au suficientă piele să îi grefezi, ori pielea recoltată pe comă depăşită în moarte clinică cerebrală este cel mai bun pansament biologic care există”, a explicat pentru Digi24 medicul Ciprian Isacu. Acesta a făcut parte din echipa medicilor din Franţa care a venit în 2015 să evalueze starea de sănătate a victimelor de la incendiu din clubul Colectiv.

Secretarul de stat Cristian Grasu spune  că există, și în această chestiune, intenția de a reozlva problema: „Există și aici o inițiativă a Ministerului Sănătății, folosind tot niște fonduri nerambursabile prin care vor fi upgradate aceste locații în așa fel încât să ajungă să îndeplinească standardele”.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, despre închiderea singurei bănci de piele din România: „În urmă cu doi ani de zile, banca de piele de la spitalul Grigore Alexandrescu a primit un plan de conformare, având în vedere că era mai mult o improvizație. O recunosc chiar specialiștii care lucrează colo. În doi ani nu s-a întâmplat nimic, astfel încât acestei bănci i-a fost suspendată activitatea. Iar procedeele, patologiile care necesitau prezența grefei de piele se face cu piele artificială, se fac în continuare cu piele artificială sau grefă pe loc”.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: