fbpx Modifica setari cookieuri

Analiză

Deficitul comercial a crescut cu peste 50% în martie – acoperirea importurilor cu exporturi a coborât sub nivelul din 2010

Deficitul comercial pe luna martie 2020 a fost de 1,85 miliarde euro, cu peste 50% mai mare față de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit… Mai mult

11.05.2020

La obiect

Eurostat: Economia României, pe locul 13 în UE. Am depăşit Grecia, Portugalia și Cehia

Economia României se situează pe locul 13 în UE şi reprezintă 1,6% din economia Uniunii, conform datelor publicate de Eurostat pentru anul 2019 privitor la… Mai mult

08.05.2020

La obiect

România – penultima în UE la costul muncii, dar prima la creșterea lui

România s-a plasat în 2019 pe penultimul loc între statele membre UE în ce privește costul orar al muncii (întreaga economie, mai puțin agricultura și… Mai mult

08.05.2020

La obiect

”Ungaria nu mai este o democrație” – Raport ”Nation in Transit 2020” al Freedom House. Evaluarea libertăților în Europa

Ungaria nu mai este o democrație, Polonia coboară alarmant pe același drum, democrația în Balcani se deteriorează sub influența Chinei și Rusiei, iar UE nu… Mai mult

07.05.2020

Sistemul de sănătate în criză – noi demisii și demiteri; capacitatea insuficientă de testare; 10 nou-născuți cu Covid-19, carantină instituționalizată pentru personalul SJU Suceava

de Mariana Bechir , 7.4.2020

John Henao, anestezist în SUA, cu echipament de protecție improvizat, după terminarea măștilor N95

Numirile politice la conducerea spitalelor și direcțiilor județene de sănătate, precum și lipsa de echipamente de protecție, dar și de proceduri, au generat în criza coronavirus vulnerabilități ce riscă să ducă la colapsul sistemului înaintea intrării în vârful epidemiei din România.

Testările, care nu ajung la 3.000 pe zi, sunt folosite cu precădere pentru spitalele devenite focar și pacienții lor, astfel încât, imaginea reală a proporțiilor epidemiei și chiar a deceselor provocate de coronavirus este imposibil de estimat.

Testele insuficiente nu permit o imagine reală a epidemiei

Potrivit datelor organizației Solidaritatea Sanitară, duminică, 5 aprilie, erau confirmați pozitiv SARS-CoV-2 un număr de 734 salariați din sănătate, adică 19% din totalul celor diagnosticați ca infectați sunt salariați din sănătate.

Cu precizarea că nu s-a terminat testarea tuturor cadrelor nici în focarele mari. La Suceava, testările personalului medical a continuat luni, pentru peste 100 de cadre medicale. La 318 infectarea a fost confirmată deja.

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, declara acum câteva zile că România nu are aparate și personal calificat pentru testarea a 3.000 de persoane pe zi.

Demisia conducerii de la Spitalul Județean Deva

Mangerul și directorul medical de la Spitalul Județean Deva (oraș ce, alături de Suceava și Arad, este unul dintre cele trei mari focare de Covid-19, conform declarațiilor ministrului Sănătății) au demisionat luni, după ce sindicatul din unitate a acuzat conducerea unității de “abuzuri” săvârșite în gestionarea situației de criză.

Într-o scrisoare deschisă adresată miniştrilor Nelu Tătaru şi Violeta Alexandru, medicii din organizația “Medicorum Honorem” arată că după intrarea spitalului în carantină, pe 29 martie, personalul medical nu a mai avut voie să părăsească unitatea, iar SJU Deva ar fi continuat să interneze cazuri noi de bolnavi infectaţi cu Covid-19.

“Atragem atenţia că măsura închiderii a fost luată tocmai ca urmare a efectuării unei anchete epidemiologice în secţia ATI, unde un membru al personalului a fost testat pozitiv Covid-19. În decursul acestei perioade, personalul medical închis în incinta SJU Deva, precum şi pacienţii internaţi au fost testaţi, fiind făcută astfel delimitarea dintre persoanele Covid pozitive şi cele cu rezultat negativ”, se arată în documentul postat pe pagina de Facebook a Sindicatului medicilor.

Organizaţia sindicală susţine că după testarea medicilor şi delimitarea cazurilor Covid-19 pozitiv, actuala conducere a SJU Deva ar fi putut relua activitatea normală pentru întreg personalul angajat, cu respectarea normării muncii şi acuză că s-ar face presiuni pentru ca unele cadre medicale să vină la serviciu pentru perioade consecutive de 14 zile.

“Practic, personalul angajat este obligat să muncească până la epuizare, continuu, fiind fără pauză la dispoziţia pacienţilor internaţi şi a celor care se internează în unitatea sanitară în continuare, deşi există personal suficient care aşteaptă să se dispună revenirea la un program legal de muncă”, se menţionează în documentul citat.

În finalul scrisorii deschise, Sindicatul “Medicorum Honorem” avertizează că “va refuza categoric prezentarea la muncă în astfel de condiţii impuse abuziv”, apreciind că interdicţia de a părăsi spitalul la finalul programului de lucru nu ar fi justificată.

Reamintim că metoda lucrului 14 zile, cu 14 zile pauză, este practicată în mai multe state, inclusiv în Germania, până la atingerea vârfului crizei, în spitalele care tratează bolnavi de coronavirus, pentru a exista certitudinea că spitalele nu vor rămâne fără medici în perioada critică.

Șefa Direcției de Sănătate Publică (DSP) Timiș, numită în urmă cu o lună, a fost înlocuită

Directorul Direcției de Sănătate Publică Timiș, Mariana Rădulescu, numită în funcție pe 10 martie, a fost schimbată luni din funcție, din cauza mai multor situații grave apărute în rețeaua sanitară din județ.

Mariana Rădulescu este acuzată de autoritățile locale că nu a reușit să gestioneze situația și, la rândul ei, aceasta învinovățește reprezentantul Guvernului în teritoriu (prefectul) de intervenții și decizii ce “au aruncat sistemul sanitar bănăţean în haos şi nu fac decât da adâncească neîncrederea populaţiei in instituţiile sanitare şi de control ale statului român”.

În locul Marianei Rădulescu a fost numită Mihaela Valcovici, medic la Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara și membru al comisie de sănătate a PNL Timiș.

La Spitalul Județean Suceava, tensiuni și noi măsuri – carantinarea întregului personal medical

La SJU Suceava, situația este departe de a intra în normal. Conducerea militară impusă încearcă să separe activitatea, una centrată pe bolnavi cu cornavirus, și una care să se ocupe în continuare de pacienții din județ cu alte afecțiuni.

Au apărut tensiuni între conducerea militară și parte din personalul sanitar.

Generalul Ionel Oprea a explicat la Digi24 că a decis izolarea personalului medical, pentru că cel mai probabil aceasta a fost sursa de infectare cu Covid din spitalul devenit principalul focar din țară.

De aceea, a impus carantina instituționalizată, în hoteluri și spații din campusul universitar: „Personalul din aceste servicii trebuie monitorizat și trebuie cazat în așa fel încât să nu interfereze cu surse din viața publică, nici măcar din familie”.

În ultimele 72 de ore, s-au efectuat 288 de teste și 50 s-au dovedit pozitive, dar mai există personal care urmează să fie testat. „Deci iată că mai avem această boală în echipă”, a mai spus Ionel Oprea.

Generalul a explicat că în spital sunt cadre care nu vor nici să trateze bolnavi de Covid-19, dar nici să-și ia concediu, după cum sunt și mulți angajați deja epuizați, întrucât au suplinit lipsa colegilor lor:

Cine nu merge să se carantineze nu poate să mai participe la activitate, pentru că riscăm în permanență ca cel care vine din afară să infecteze. Le-am spus să facă raport, am numit o comisie (…), care în mod administrativ va analiza solicitările domnilor care nu vor să se implice în tratamentul bolnavilor din această epidemie.

Este dreptul dânșilor să aleagă ce doresc: vor să meargă în concediu, vor concediu fără plată – că poate și-au efectuat deja concediul, mulți au fost plecați în concediu acum, că s-a întâmplat tristul eveniment – vor să-și suspende contractul de muncă pe o perioadă determinată sau șomaj tehnic, trebuie aleasă o variantă legală.

Dar pe postul pe care îl eliberează temporar noi putem să cerem la rețeaua Ministerului Sănătății să ne pună la dispoziție, să ne detașeze medici, asistenți și ce mai avem nevoie, cu toate că această rețea este suprasolicitată (…)

Noi trebuie să ajungem la o echipă medicală sănătoasă, prin care să asigurăm securitatea actului medical.

Avem foarte multe persoane pe care le-am găsit aici – și nu am cuvinte pentru apreciere –  care sunt pur și simplu epuizate și au lucrat zile și nopți pentru a suplini absența celorlalți colegi.

Unii au fost în carantină bolnavi, unii au fost suspecți – s-au autoizolat, alții au plecat, alții și-au luat concediu, sunt foarte multe situații pe care de-abia acum încercăm să le lămurim.

10 nou-născuți de la Maternitatea Odobescu din Timișoara

Demiterea de la vârful DSP Timiș a pornit de la cazul Maternității Odobescu din Timișoara, unde 10 nou-născuți au fost diagnosticați cu noul coronavirus, dar cele mai multe mame sunt negative. În această variantă, fie îmbolnăvirea s-a făcut de la personalul medical, fie este un rezultat fals pozitiv al testărilor.

Nou-născuții vor fi restestați.

Mariana Rădulescu susține că ea a fost înlocuită întrucât a cerut ca testarea să fie făcută cu prioritate la bebeluși și la mame, dar spitalul a optat pentru testarea cadrelor medicale, mai întâi.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 7.4.2020

Lăsați un comentariu


Stiri

Peste 8 milioane de bolnavi cronici, acces redus la medicația zilnică – Patronatul Producătorilor Români de Medicamente

Vladimir Ionescu

Pandemia Covid a generat o evoluție atipică a consumului de medicamente din România, cu achiziții de panică a unor produse, pe de o parte, și… Mai mult

Europa

Volkswagen, obligată să plătească compensații cetățenilor germani în scandalul Dieselgate

Iulian Soare

O curte federală a decis luni că Volkswagen trebuie să plătească compensații celor care au cumpărat autoturisme echipate cu motoare care manipulau emisiile de carbon.… Mai mult

Stiri

AVOCATNET

Din acest an, aranjamentele fiscale trebuie declarate la ANAF. Formularul de raportare, oficializat

AVOCATNET

Din iulie 2020, tranzacțiile prin care firmele își optimizează taxele trebuie raportate la Fisc. Obligația a fost introdusă prin OUG nr. 5/2020, cea care transpune,… Mai mult

Stiri

”La bal, sau la spital?” – Nu mai există cale de mijloc. CRONICILE Curs de Guvernare nr. 94 – Sumarul

Redacţia

Înaintea detaliilor privind conținutul numărului 95 al CRONICILOR, câteva caracteristici ale celei mai înalte publicații din România – cu un concept neobișnuit, cu o expertiză… Mai mult

Stiri

Conpet face un pas către producţia de electricitate ”verde”

Adrian N Ionescu

Transportatorul de ţiţei şi produse derivate prin conducte Conpet Ploieşti (COTE) îşi propune să investească 3 milioane de lei în construcţia de parcuri fotovoltaice pentru… Mai mult

Stiri

Bilanț coronavirus, 25 mai: peste 200 de cazuri noi

Vladimir Ionescu

După opt zile de coborâre a numărului de cazuri Covid-19 nou diagnosticate s-a situat sub 200, trendul s-a schimbat duminică și este confirmat de comunicarea… Mai mult

Stiri

Liviu Rogojinaru, Ministerul Economiei: Criteriile de acordare a ajutoarelor de stat vor evita hazardul moral

Adrian N Ionescu

Criteriile de acordare a ajutoarelor de stat pentru companii vor fi concepute astfel încât să le încurajeze să plătească taxele la stat și să se… Mai mult