sâmbătă

6 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 aprilie, 2011

Autorităţile siriene au decis să-şi închidă graniţa cu Iordania, a declarat duminică ministrul iordanian al informaţiilor, Taher Odwan, la câteva ore după o intervenţie masivă a forţelor de securitate siriene la Deraa, în apropiere de frontiera cu Regatul Haşemit al Iordaniei.

”Decizia este legată de situaţia internă din Siria”, a precizat Taher Odwan, citat de agenţia oficială de la Amman, Petra.

El şi-a exprimat speranţa că situaţia va reveni în curând la normal.


Potrivit unor martori citaţi de agenţiile internaţionale de presă, cel puţin cinci persoane au fost ucise luni la Deraa, în sudul Siriei, unde sute de membri ai forţelor de securitate au fost desfăşuraţi pentru a opri mişcarea de protest împotriva regimului Bashar Al-Assad, izbucnită în acest oraş în urmă cu şase săptămâni.

De asemenea, la Jableh, în nord-vestul Siriei, minimum 13 persoane au fost ucise duminică de forţele de ordine, a anunţat luni o organizaţie siriană pentru drepturile omului.

Forţe de securitate şi persoane înarmate care îl susţin pe preşedintele Bashar Al-Assad au fost desfăşurate într-un  cartier sunit din Jableh, după o manifestaţie desfăşurată în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică.

Bilanţul morţilor, în cele 6 săptămâni de mişcări violente de stradă din Siria, urcă spre 400 de persoane.


Relaţiile diplomatice româno-siriene se intensificaseră în ultima perioadă, mai ales în contextul vizitei întreprinse de Bashar Al-Assad la Bucureşti, în noiembrie 2010, când s-a întâlnit cu preşedintele român Traian Băsescu.

În cadrul vizitei, circumscrise într-un turneu mai alerg al liderului de la Damasc, care a cuprins şi Bulgaria şi Ucraina, au fost semnate o serie de acorduri bileterale, printre care şi un acord care va permite extrădarea în România a lui Omar Hayssam, care trebuie să ispăşească o pedeapsă pentru acte de terirorism, în afacerea privind răpirea jurnaliştilor români în Irak.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: