duminică

28 aprilie, 2024

8 mai, 2023

Miniştrii de externe din statele membre ale Ligii Arabe au convenit duminică revenirea Siriei în organizaţia panarabă, după 12 ani de suspendare. Damascul a fost exclus din Ligă din cauza reprimării protestelor față de regimul autoritar al preşedintelui Bashar Al-Assad.

„Reuniunea miniştrilor de externe arabi a fost de acord să reprimească Siria în Liga Arabă”, a declarat Al Sahaf, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe irakian, Ahmed al-Sahaf, citat de Efe, agenție preluată de Agerpres.

Ministrul de externe egiptean Sameh Shukri a deschis sesiunea de urgenţă de duminică, care a declarat că Liga Arabă are „responsabilitatea istorică de a fi alături de poporul sirian pentru a-l ajuta să întoarcă pagina tristă a istoriei sale”, a declarat înaltul diplomat egiptean. Oficialul egiptean a explicat că executivul sirian „are responsabilitatea de a ajunge la o soluţie politică”.

Condițiile puse Guvernului de la Damasc


Declaraţia finală a Ligii Arabe cu privire la această decizie va cuprinde condiţiile stabilite pentru întoarcerea Siriei în cadrul entităţii panarabe.

Unele dintre condiţiile previzibile au legătură cu întoarcerea refugiaţilor în Siria, dezvăluirea soartei celor dispăruţi şi reactivarea comitetului comun al ONU şi al opoziţiei siriene pentru elaborarea unei noi Constituţii, proces care nu a mai avansat de ani de zile.

Calitatea de membru al Siriei în entitatea panarabă a fost suspendată ca urmare a represiunii brutale cu care guvernul Al-Assad a răspuns revoltelor populare declanşate împotriva sa în 2011 şi care au dat naştere ulterior unui conflict armat.

Acelaşi motiv a determinat multe ţări din regiune să rupă sau să răcească relaţiile cu Damascul, dar câteva dintre ele au organizat o aparentă apropiere de la cutremurele care au lovit Siria în februarie.


În plus, reconcilierea ţărilor arabe cu Siria, promovată în principal de Arabia Saudită, a fost adusă şi mai mult în discuţie după ce această ţară şi Iranul – un apropiat al regimului Al-Assad – şi-au normalizat relaţiile la începutul lunii martie.

Principala piedică pentru decizia revenirii Siriei în Liga Arabă a fost Qatarul, unul dintre principalii susţinători ai opoziţiei siriene.

Secretarul general al Ligii: Ridicarea suspendării nu înseamnă încheierea crizei

„Nu este o decizie de a stabili relaţii normale între ţările arabe şi Siria, deoarece aceasta este o decizie suverană a fiecărei ţări”, a declarat Aboul Gheit într-o conferinţă de presă după reuniunea de urgenţă a miniştrilor arabi de externe pentru readmiterea Damascului în organismul panarab.

În acest sens, secretarul general a asigurat că „întoarcerea Siriei pentru a-şi ocupa scaunul este începutul unei mişcări, nu sfârşitul unui drum”, în timp ce a indicat ca această readmitere are şi obiectivul „formării unui comitet de contact cu guvernul sirian”.

Această decizie implică „ridicarea suspendării statutului de membru al Siriei”, a declarat pentru EFE unul dintre purtătorii de cuvânt ai Ligii Arabe, Gamal Roshdy, precizând că guvernul sirian este de acum „un membru ca şi restul ţărilor” organizaţiei şi „are dreptul de a participa la toate activităţile şi evenimentele” sale.

Pe aceeaşi linie ca şi Aboul Gheit, Roshdy a spus că „reintegrarea Siriei este o măsură foarte simbolică, dar nu înseamnă că criza s-a încheiat”.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: