fbpx Modifica setari cookieuri

Europa

Document / Semestrul European: Criza accentuează dezechilibrele economice anterioare ale României. Reformele în administrația publică și în Justiție stagnează

Lipsa măsurilor care să contracareze schimbările în justiție făcute în anii 2017 – 2019, absența reformei administrației, deficienţele în colectarea veniturilor bugetare și în digitalizarea… Mai mult

20.05.2020

La obiect

Banca Mondială – compararea economiilor: China a trecut în fața SUA și UE și e cea mai mare economie a lumii

Rezultatele Programului internațional de comparare a economiilor, întreprins de Banca Mondială  (cu UE în noua componență de 27 de state după Brexit), au plasat China… Mai mult

20.05.2020

La obiect

Crește rata dobânzii pe termen lung: Atenție cum drămuim banii împrumutați

Rata dobânzii pe termen lung pentru România a continuat să crească în luna aprilie 2020 și a ajuns la 4,83%, potrivit datelor publicate de Eurostat.… Mai mult

18.05.2020

Chestiunea

Pornești un business de producție? Atenție la utilități: racordarea durează de 6 ori mai mult decât în Germania

Racordarea la utilități este una dintre principalele piedici puse în calea celor care vor să facă afaceri în România, în special în fața antreprenorilor care… Mai mult

17.05.2020

Anchetă oficială: Asasinarea lui Litvinenko a fost probabil aprobată de Vladimir Putin

de Victor Bratu 21.1.2016

litvinenkoAsasinarea fostului spion Aleksandr Litvinenko în 2006 a fost “probabil” aprobată de către preşedintele Vladimir Putin, conchide o anchetă publică a cărei raport a fost dat publicităţii joi, relatează BBC.

Litvinenko a decedat la vârsta de 43 de ani, la Londra, în 2006, la câteva zile după ce a fost otrăvit cu poloniu-210, o substanţă radioactivă extrem de toxică, pe care a ingerat-o dintr-o ceaşcă de ceai.

O anchetă publică referitoare la moartea acestui fost agent KGB, care s-a instalat în Marea Britanie în 1999, a fost deschisă în ianuarie 2015.

Judecătorul Sir Robert Owen a declarat joi că este probabil ca preşedintele rus Vladimir Putin să fi aprobat asasinatul, în urma unui conflict mai vechi.

Văduva lui Litvinenko, Marina, s-a declarat “foarte mulţumită” de raportul prezentat de Sir Owen. “Cuvintele pe care soţul meu le-a spus pe patul de moarte, când l-a acuzat pe domnul Putin, au fost dovedite de o Curte engleză”, a declarat ea în faţa Înaltei Curţi de la Londra.

Marina Litvinenko a îndemnat Marea Britanie să expulzeze toţi agenţii de informaţii ruşi şi să impună sancţiuni economice şi de călătorie unor persoane, inclusiv şefului statului rus Vladimir Putin.

Ministrul britanic de Interne Theresa May urma să prezinte, ulterior, în Camera Comunelor, poziţia Guvernului cu privire la concluziile anchetei.

Doi cetăţeni ruşi – Andrei Lugovoi şi Dmitri Kovtun – au fost acuzaţi de asasinarea lui Litvinenko. Ambii resping acuzaţiile.

Sir Robert Owen afirmă că cei doi suspecţi au acţionat probabil la ordinul serviciului rus de informaţii FSB de la Moscova.

“Ţinând seama pe deplin de toate probele şi analizele care mi-au fost disponibile, conchid că operaţiunea FSB de asasinare a lui Litvinenko a fost probabil aprobată de către domnul Patruşev şi, de asemenea, de către preşedintele Putin”, scrie el în acest raport de 300 de pagini, referindu-se la Nikolai Patruşe, directorul FSB de la vremea faptelor, şi la şeful statului rus Vladimir Putin.

Într-o reacţie faţă de acest raport, Lugovoi – în prezent deputat rus într-un partid naţionalist – a catalogat acuzaţiile formulate împotriva sa drept “absurde”.

“Aşa cum ne-am aşteptat, nu există nicio surpriză”, a declarat el.

“Rezultatele anchetei făcute publice astăzi (joi) confirmă încă o dată poziţia antirusă a Londrei, părtinirea şi lipsa de voinţă a englezilor de a stabili adevăratul motiv al morţii lui Litvinenko”, a adăugat Lugovoi.

Motive de acţiune

Sir Robert Owen se declară “sigur”, în acest mult-aşteptat raport, că Litvinenko a fost asasinat de către Lugovoi şi Kovtun.

Londra doreşte să-i interogheze pe cei doi în cadrul anchetei, însă Moscova a refuzat să-i extrădeze.

Activitatea lui Litvinenko în cadrul agenţiilor britanice de informaţii, criticile acestuia la adresa FSB şi a lui Putin şi asocierea sa cu alţi disidenţi ruşi sunt, potrivit judecătorului, posibilele motive ale asasinatului.

A existat “fără îndoială o dimensiune personală a ostilităţii” dintre Putin şi Livtinenko, adaugă el.

“Sunt convins că, în general, membri ai administraţiei Putin, inclusiv preşedintele însuşi şi FSB-ul, aveau motive să acţioneze împotriva lui Litvinenko, inclusiv de a-l ucide, la sfârşitul lui 2006”, scrie Sir Robert Owen.

Folosirea izotopilor de poloni-201 este “în mod sigur un indicator puternic al implicării statului”, având în vedere că această substanţă este produsă într-un reactor nuclear, se arată în raport.

Ancheta citează de asemenea mărturii potrivit căroa lui Litvinenko i s-ar fi rezervat o moarte lentă, provocată de radiaţii, cu scopul ca astfel “să se trimită un mesaj”.

Cronologia publică a cazului

1 Nov 2006 – Alexander Litvinenko serveşte ceaiul în compania foştilor lucrători KGB Andrei Lugovoi şi Dmitri Kovtun în Londra

4 Nov 2006 -După 3 zile în care starea de sănătate i s-a degradat rapid, Alexander Litvinenko se internează în spital, unde moare 22 de zile mai târziu. Decesul este atribuit otrăvirii cu substanţe radioacţive.

Mai 2007 – Autorităţile din Marea Britanie decid că Andrei Lugovoi trebuie acuzat de moartea lui Litvinenko. Cel acuzat neagă orice implicare şi afirmă că Litvinenko a fost un spion britanic.

5 Iul 2007 – Rusia refuză extrădarea lui Andrei Lugovoi, motivând că acesta are imunitate diplomatică.

20 Sept 2012 – Audierile din ancheta judiciară indică faptul că o legătură a Rusiei cu acest deces poate fi probată.

Mai- Iunie 2013 – Ancheta judiciară asupra decesului lui Alexander Litvinenko este întârziată de solicitările legistului, care cere o anchetă publică asupra cazului.

Ian 2014 – Marina Litvinenko deschide un proces la Înalta Curte pentru a forţa declanşarea unei anchete publice asupra morţii soţului ei.

1 Feb 2014 – Înalta Curte decide că Ministerul de Interne a greşit atunci când a exclus o anchetă publică până la finalizarea anchetei judiciare.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 21.1.2016

Lăsați un comentariu


Europa

Programul ”Rabla” în Germania: buget 5 miliarde euro pentru 6 luni din 2020

Iulian Soare

Ministerul german al Economiei a propus un pachet de bonusuri în valoare de 5 miliarde de euro, în cadrul unui program mai amplu de susţinere… Mai mult

Stiri

Copiii – în datele INS: Procentul copiilor în total populație – cel mai mare în zonele cele mai sărace

Vladimir Ionescu

Cea mai mare pondere a copiilor între 0 și 18 ani se înregistra la 1 ianuarie 2020 în regiunea Nord–Est (20,7% din populaţia totală a… Mai mult

Stiri

Donald Trump amână reuniunea G7 pentru septembrie și inisistă să o transforme în G11

Iulian Soare

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat duminică amânarea reuniunii G7 până în septembrie și planul său de a invita alte 4 state care nu… Mai mult

Europa

Taxa europeană pe accesul la piața unică vizează 70.000 de mari companii

Vladimir Ionescu

Taxa pe marile afaceri plănuită de Comisia Europeană CE ar urma să fie aplicată la circa 70.000 de mari companii europene și ar fi motivată… Mai mult

Stiri

Măsurile de sprijin pentru angajați și angajatori valabile după 1 iunie

Razvan Diaconu

De la 1 iunie sunt în vigoare cele 3 măsuri active destinate angajaţilor şi angajatorilor în vederea susţinerii acestora pentru reluarea raporturilor de muncă, adoptate… Mai mult

Stiri

Donald Trump amână reuniunea G7 și vrea să extindă componența – ar putea fi invitate și Rusia și India

Iulian Soare

Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat sâmbătă că va amâna summitul G7 prevăzut în iunie şi că va invita și alte ţări să se alăture… Mai mult

Stiri

Document al Casei Albe în care se recunoaște “competiţia strategică” cu China

Iulian Soare

Statele Unite recunosc “competiţia strategică” în relaţia cu Administraţia Chinei şi vor continua “să apere interesele americane” şi să îşi extindă “influenţa”, se arată într-un… Mai mult