miercuri

21 februarie, 2024

2 august, 2013

Sindicatul Polițiștilor și Vameșilor Pro Lex susține că din data de 1 august statul român nu a mai putut încasa anumite taxe și nu a mai efectuat controlul accizelor, din cauza faptului că vameșii nu au mai fost reîncadrați în funcții, după absorbția Autorității Naționale Vamale în Autoritatea Națională de Administrare Fiscală.

”În lipsa comunicării deciziilor de numire pe noile funcţii şi a noilor atribuţii, angajaţi Direcţiilor Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale nu şi-au putut exercita activitatea”, susține Pro lex.

Prin Hotărârea Guvernului nr. 520/2013, începând cu data de 01 august a.c., s-au abrogat Hotărârea Guvernului nr. 109/2009 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, precum şi Hotărârea Guvernului nr. 110/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale a Vămilor.


Potrivit acestei hotărâri de guvern, ANAF s-a reorganizat prin absorbţia autorităţii vamală şi regionalizarea direcţiilor finanţelor publice.

”Problema este că s-au desfiinţat unele structuri şi înfiinţat altele, fără să se comunice angajaţilor deciziile de numire pe noile funcţii şi noile atribuţii. În aceste condiţii, nimic nu s-a mai mişcat prin Direcţiile Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale şi aparatul central al fostei autorităţi vamale”, se arată într-un comunicat al sindicatului.

Potrivit sindicaliștilor, ”practic, de la 01 august până la îndeplinirea formalităţilor de organizare şi de resurse umane nu mai avem control la produsele accizate, nu mai avem supraveghere vamală şi nici încasări a creanţelor”.

Pro lex mai susține că joi, de exemplu, s-a refuzat plata unor ”importante sume de bani” datorate statului de către debitori, în baza unor titluri executorii, ”pe motivul că nu se ştie dacă conturile bancare mai sunt valabile”.


Sindidatul afirmă că situaţia se putea evita dacă ANAF ar fi prevăzut o perioadă tranzitorie până la preluarea şi încadrarea efectivă a personalului vamal pe noile funcţii.

Guvernul a decis reorganizarea ANAF, proces care implică, printre altele, scăderea cu 30% a numărului funcțiilor de conducere de la Fisc.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: