Sindicatul Pro Lex acuză Agenția Națională de Administrare Fiscală că, la preluarea activității Autorității Naționale Vamale, în 5 județe a omis să înfiinţeze compartimente de autorizăre a firmelor care comercializează și distribuie băuturi alcoolice, tutun prelucrat, precum şi produse energetice.
Guvernul a decis reorganizarea ANAF, proces care implică, printre altele, scăderea cu 30% a numărului funcțiilor de conducere de la Fisc.
”În anumite regiuni, preluarea atribuţiilor şi a personalului autorităţii vamale de către Direcţiile Generale Regionale a Finanţelor Publice a fost realizată doar declarativ. În urma reorganizării, în judeţele Constanţa, Tulcea, Galaţi, Brăila şi Mehedinţi, ANAF a omis să înfiinţeze compartimente de autorizări şi să preia inspectorii de specialitate din cadrul fostelor structuri ale autorităţii vamale”, susțin sindicaliștii.
”Astfel că, operatorii economici care îşi au sediul în aceste judeţe şi doresc să distribuie şi să comercializeze băuturi alcoolice, tutun prelucrat, precum şi produse energetice, vor constata că nu mai are cine să le elibereze autorizaţie”, mai acuză Pro Lex.
De asemenea, sindicatul acuză conducerea ANAF că nu face ”în deplină legalitate nici preluarea şi selecţionarea personalului vamal de către Direcţiile Generale Regionale a Finanţelor Publice”.
Pro Lex susține că a identificat 3 nereguli în procesul prin care ANAF preia atribuțiile și salariații ANV:
- eliminarea criteriilor de selecţie prevăzute de art. 100 alin. 2 din Legea nr. 188/1999. Sindicatul spune că nu este luat în calcul criteriul potrivit căruia persoana angajată în noile structuri ANAF, pe posturi cu atribbuții vamale, trebuie să fi desfăşurat activităţi similare.
- discriminare în stabilirea condiţiilor specifice de ocupare a postului. ”Specialitatea studiilor necesare pentru ocuparea posturilor de la Serviciul Inspecţie Fiscală este aceeaşi în toate judeţele, cu excepţia judeţului Călăraşi care nu acceptă studiile tehnice, special pentru a nu fi preluaţi funcţionarii proveniţi din cadrul autorităţii vamale”, acuză Pro Lex.
- emiterea dispoziţiilor de eliberare din funcţie de către persoane fără competenţă. ”Deciziile de eliberare din funcţie sunt semnate de către directorii generali ai Direcţiilor Generale Regionale a Finanţelor Publice, deşi funcţionarii publici la care se referă în respectivele decizii nu au raporturi de serviciu cu Direcţiile Generale Regionale a Finanţelor Publice. Practic a fost angajat la o instituţie şi este dat afară de şeful altei instituţii”, mai arată Pro Lex.