16 mai, 2014

Angajaţii din Portul Constanţa vor protesta săptămâna viitoare, de luni până miercuri, faţă de procedura de transfer a unui pachet de acţiuni de la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime către Primăria Constanţa, anunţă lideri de sindicat.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare, Mircea Burlacu, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că protestele se vor opri miercuri, 21 mai, “ca să nu fim acuzaţi că încercăm să boicotăm într-un fel procesul de alegeri europarlamentare”, dar că manifestaţiile vor fi reluate după 26 mai.

Mircea Burlacu a precizat că aceste acţiuni vor dura până când se va renunţa la procedura de transfer a 13 la sută din acţiunile portului către Consiliul Local Constanţa. Liderul de sindicat a afirmat că nu exclude luarea unei măsuri radicale, respectiv oprirea lucrului în Portul Constanţa, dacă guvernul aprobă proiectul de Hotărâre de Guvern.

Asociaţie patronală: Guvernul dă Portul contra voturi


Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare a afirmat că operatorii portuari au solicitat o întâlnire cu premierul Victor Ponta pe această temă, dar au fost refuzaţi.

Mircea Burlacu a mai spus că operatorii portuari au reuşit să se întâlnească cu ministrul Dan Şova, căruia i-au solicitat să le explice motivul acestui transfer de acţiuni. Explicaţia lui Dan Şova a fost, spune Mircea Burlacu, că decizia este una politică.

“Ni s-a spus făţiş de către ministrul Şova că este o decizie politică şi că domnul Mazăre deţine 70.000 de voturi în Constanţa. Deci, aceste demersuri de la Bucureşti şi decizia politică sunt schimbul, trocul pentru cele 70.000 de voturi”, a afirmat şi Gabriel Comănescu, membru al Organizaţiei Patronale “Operatorul Portuar” Constanţa, prezent la conferinţa de presă organizată joi.

“Primarul Mazăre cheamă la ordin Guvernul. Ceea ce premierul şi ceilalţi anunţă…, din punctul meu de vedere sunt şantajaţi”, a mai spus Gabriel Comănescu.

Dan Şova despre notele de fundamentare: “Subalternii mei au greşit foarte grav!”


Sindicalistul Mircea Burlacu a mai vorbit şi despre Hotărârea de guvern prin care se va face acest transfer.

“Este pentru prima dată după 1990 când un act normativ este contrazis de notele de fundamentare care îl însoţesc, care ar fi trebuit să justifice hotărârea luată. Direcţiile de specialitate o contrazic şi nu o asumă. Am aflat din spaţiul public că acea hotărâre a fost semnată, dar nu am găsit-o”, a menţionat Mircea Burlacu.

Referitor la acest aspect, Ministrul Transporturilor, Dan Sova, a afirmat joi la Bucureşti că transferul de acţiuni nu este ilegal. Cât despre notele de fundamentare, Dan Şova a spus: “Subalternii mei au greşit foarte grav!”.

Direcţiile de specialitate din ministerul Transporturilor arată prin trei note că prin transferul gratuit al unui pachet de acţiuni în proprietatea Consiliului Local Constanţa se încalcă Legea privatizării.

Dan Şova susţine că cei care vor stabili legalitatea transferului gratuit vor fi reprezentanţii Ministerului Finanţelor şi ai Ministerului Justiţiei.

Bătălia politică pe port

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, declara, marţi, că foarte mulţi operatori din Portul Constanţa doresc transferul de acţiuni de la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime către Primărie, iar cei care se opun vor ca monopolul să fie păstrat şi “să plătească aproape nimic la stat”.

Replica de joi a reprezentantului patronatelor a fost că primarul Radu Mazăre are două interese: să controleze, prin interpuşi, toate operaţiunile din port şi să obţină venituri suplimentare pentru Primărie, care acum ar fi “falimentară”.

Preşedintele Traian Băsescu declara, săptămâna trecută, că “ultima aventură pe care se pregăteşte să o livreze premierul Ponta” este o hotărâre de guvern de transfer al unui pachet de acţiuni ale Portului Constanţa către Primăria condusă de Radu Mazăre, calificând demersul drept o “o ilegalitate majoră”.

Ulterior premierul Victor Ponta declara că preşedintele Traian Băsescu este cel care are interese personale legate de Portul Constanţa şi nu doreşte eliminarea actelor de corupţie din acea zonă, pentru a proteja firmele care l-au ajutat în prezent şi a nu răspunde pentru neregulile săvârşite ca ministru.

Pe 1 mai, după o discuţie cu primarul Radu Mazăre, premierul Victor Ponta spunea că procedura de transfer a acţiunilor Portului Constanţa către Consiliul Local va continua, chiar dacă există riscul “să se supere” anumite persoane.

În 17 aprilie, Consiliul Local Constanţa a votat un proiect de hotărâre prin care solicită Ministerului Transporturilor transferul unui pachet de 13 la sută din acţiunile Administraţiei Portului Maritim Constanţa.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: