marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 aprilie, 2017

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) amenință cu blocarea activității din administrația publică locală dacă prevederile din proiectul salarizării referitoare la acest sector nu vor fi modificate.

Prevederile din proiectul semnat de Liviu Dragnea vor politiza administrația locală și îi vor transforma pe angajații din aceste instituții în vasali ai primarilor și președinților de consilii județene, spun sindicaliștii.

Reamintim că administrația publică locală nu are grile, în cazul angajaților de aici aplicându-se doar principiul potrivit căruia salariile pornesc de la minimul pe economie și se opresc la nivelul indemnizației viceprimarului sau vicepreședintelui de consiliu județean unde lucrează.


Remunerația fiecărui angajat urmează a fi stabilită de șeful instituției, grila fiecărei unități administrative fiind votată de consiliul local sau județean.

Sindicaliștii acuză procedura fixată prin legea salarizării, nu doar pentru că politizează salarizarea din domeniu, dar și pentru că îi discriminează pe funcționarii de aici, comparativ cu restul bugetarilor.

FNSA „îşi exprimă pe această cale revolta faţă de încercarea clasei politice de a feudaliza administraţia publică locală din România, prin crearea unei categorii de vasali ai aleşilor locali, care din momentul intrării în vigoare a Proiectului de lege în forma actuală vor putea stabili după bunul plac salarizarea angajaţilor din primării şi consilii judeţene de pe întreg teritoriul ţării, fără avizul organizaţiilor sindicale, având un prag minim (salariul minim pe economie) şi un prag maxim (salariul viceprimarului). Nu este greu de anticipat care categorie de salariaţi va beneficia de salarizare maximă şi care va fi pe cea minimă”, arată un comunicat de presă al Federaţiei.

Potrivit sindicaliștilor, prin această lege se încearcă transformarea unităţilor administrativ-teritoriale în adevărate societăţi comerciale, în care „PRIMARUL/PREŞEDINTELE CONSILIULUI JUDEŢEAN=PATRON iar CONSILIUL LOCAL/CONSILIUL JUDEŢEAN=CONSILIU DE ADMINISTRAŢIE, în paralel cu «baronizarea» administraţiei”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Organizaţia anunță că îşi va consulta membrii de sindicat cu privire la acţiunile de protest la care vor recurge în cazul în care prevederile referitoare la administraţia publică locală vor fi păstrate în Proiectul legii cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Acestea vor culmina cu blocarea activităţii în sectorul de activitate, avertizează FNSA.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: