4 mai, 2015

disponibilizariUn număr de 540 de angajaţi ai Complexului Energetic Hunedoara (CEH) ar trebui disponibilizați potrivit unui program de restructurare, însă decizia este amânată din lipsă de fonduri, fiecare din aceşti salariaţi urmând să încaseze salarii compensatorii dar compania nu are prevăzut în buget acești bani.

Preşedintele Sindicatului Muntele, Petre Nica, a declarat, luni, citat de Mediafax: „Nu sunt suficiente fonduri la nivel de CEH pentru a acoperi prevederile din contractul colectiv de muncă. Persoanele concediate beneficiază de trei până la 12 salarii brute lunare pe companie la nivelul din anul 2014, însă în acest moment CEH nu are fondurile necesare. Ar trebui ca aceste persoane să plece cât mai repede pentru a se elimina din cheltuieli. Poate când CEH va intra în posesia ajutorului de stat se va întâmpla şi acest lucru”.

Fiecare din persoanele ale căror posturi ar urma să fie restructurate beneficiază de sume cuprinse între 9.600 şi 38.400 de lei, potrivit contractului colectiv de muncă.


Potrivit liderului sindical, CEH se află într-un moment de impas, iar în 22 mai Sindicatul Muntele organizează la Petroşani un miting pentru a atrage atenţia asupra situaţiei.

„La miting vor participa mii de oameni, nu doar mineri sau energeticieni, ci şi pensionari sau membri ai familiilor care trăiesc din salariile încasate de la CEH”, a mai spus Petre Nica.

Complexul Energetic Hunedoara, cu sediul la Petroşani, judeţul Hunedoara, deţine o cotă de piaţă de aproximativ 5% din producţia de energie electrică din România şi are aproximativ 6.500 de angajaţi.

Guvernul a aprobat o strategie de privatizare a companiei în martie 2013. Operaţiunea urma să fie efectuată prin metoda majorării de capital social, prin atragerea unui investitor strategic şi dobândirea de către acesta a unui pachet de acţiuni reprezentând 51%.


Tentativa de privatizare a eșuat, situația complexului devenind ulterior subiect de discuție la fiecare întâlnire a experților FMI și CE cu reprezentanții Guvernului Ponta.

Experţii internaţionali au cerut, pe tot parcursul anului 2014, restructurarea companiei. În februarie 2015, experții străini au solicitat lichidarea companiei, iar premierul Victor Ponta a refuzat orice discuție pe această temă.

Guvernul afirmă că rata şomajului în zonă ar creşte semnificativ dacă CN Hunedoara şi-ar întrerupe activitatea și ar avea repercusiuni negative asupra comunităţilor locale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: