vineri

12 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 decembrie, 2012

Fostul premier italian Silvio Berlusconi a aruncat, din nou, o urmă de îndoială asupra deciziei sale de a reveni în prim-planul politicii, semnalând că ar putea să nu candideze anul viitor, dacă Mario Monti acceptă să intre în campania electorală din partea unei coaliţii de “moderaţi”, relatează Bloomberg.

“Dacă Monti decide să accepte cererea unui bloc întreg de partide moderate şi va dori să fie premier, nu voi avea nicio problemă în a mă retrage din cursa pentru postul de prim-ministru şi aş putea accepta să fie coordonatorul coaliţiei”, a spus el într-o confeirnţă de presă.

Declaraţiile politicianului italian vin la o zi după ce Liga Nordului, partenerul său din coaliţie în toate cele trei guverne pe care le-a condus, a spus că nu îi va mai sprijini candidatura.


Partidul lui Berlusconi a obţinut mai puţin de 20% sprijin electoral din partea populaţiei, într-un sondaj de opinie dat publicităţii miercuri. După comentariile sale, moneda euro a crescut.

“Berlusconi se află în corzi”, spune Roberto D’Alimonte, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Luiss din Roma. “În acest moment orice se poate întâmpla, inclusiv faptul că nu va mai candida şi că partidul său, până la urmă, va face implozie. În orice caz, dacă decide să candideze în aceste împrejurări, va pierde masiv”, a mai spus el.

Anunţul fostului premier vine la 6 zile după ce partidul său şi-a retras spriijinul acordat guvernului condus de Monti. Decizia aceea a adus după sine o declaraţie a lui Monti care spunea că va demisiona, ceea ce a făcut ca obligaţiunile italiene să crească şi i-a adus critici din partea adversarilor său şi chiar din partea unor aliaţi.

Monti (69 de ani) ar putea fi forţat să candideze, pentru că deja există un grup de partide care au platforme program pro-Monti şi l-au încurajat pe premierul care conduce guvernul de non-politicieni, să încerce să rămînă la putere încă un mandat.


Un sondaj de opinie realizat de institutul Ipso a arătat, miercuri, că Partidul Libertăţii, al lui Berlusconu, are 16,3%, iar Uniunea de Centru, Viitor şi Libertate pentru Italia şi Către a Treia Republică – cele trei formaţiuni care îl susţin pe Monti -ajung împreună la 8,8%.

Acest lucru înseamnă că o coaliţie ipotetică a lui Berlusconi, de moderaţi, ar avea 25,1%, şi ar fi al doilea cel mai mare bloc, după coaliţia condusă de Partidul Democrat care are peste 40%,potrivit sondajelor.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: