joi

28 martie, 2024

11 octombrie, 2018

Reprezentanții Cabinetului Viorica Dăncilă au votat pe 4 septembrie, la reuniunea Consiliul Uniunii Europene (UE), reducerea alocărilor pentru fermierii afectaţi de pesta porcină africană (PPA) în Bugetul UE 2019, anunță eurodeputatul Siegfried Mureșan.

”Dintr-un document oficial obţinut ieri de la Consiliul UE am aflat că, în data de 4 septembrie a.c., deci la aproape o săptămână după amendamentele depuse de mine, Guvernul a votat în Consiliu tăierea fondurilor pentru pesta porcină.


Concret, Executivul condus de Viorica Dăncilă a votat alocarea a zero euro către Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru măsurile specifice destinate fermierilor afectaţi de pesta porcină africană, acolo unde eu solicitasem 100 de milioane de euro.

Mai mult, Guvernul Dăncilă a votat şi pentru reducerea cu 8,5 milioane de euro a alocărilor pentru măsuri de urgenţă de combatere a bolilor la plante şi animale în Uniunea Europeană, faţă de propunerea iniţială a Comisiei. La acest capitol, eu am solicitat o creştere de 10 milioane de euro”, a scris Siegfried Mureșan, pe pagina sa de Facebook.

Forma finală a Bugetului UE 2019 va fi negociată şi aprobată de Parlamentul European şi Consiliul UE la finalul lunii noiembrie.

”Între timp, eu am obţinut deja sprijinul Grupului PPE, cel mai mare grup politic din Parlamentul European, pentru susţinerea amendamentelor mele după ce le-am explicat gravitatea situaţiei şi nevoia de a ajuta fermierii români. (…) Este clar că principalul obstacol pentru obţinerea acestor alocări către fermierii păgubiţi este însuşi Guvernul României care, cu 3 luni înainte de preluarea Preşedinţiei Consiliului UE, se arată incapabil de a pune pe agenda europeană o problemă de maxim interes pentru România”, comentează europarlamentarul.


Comisia Europeană a comunicat publicației cursdeguvernare.ro, între 5 și 9 septembrie, că NU a primit nicio cerere oficială din partea României pentru acordarea unui ajutor financiar suplimentar în contextul crizei de Pestă Porcină Africană (PPA).

Singurii bani europeni ajunși în România pentru epidemia de PPA sunt cei alocați direct de Comisia Europeană, din bugetul special pentru prevenția pestei porcine. E vorba de 1,2 milioane euro, alocați în perioada 2015-2018.

Eficiența cheltuirii acestor fonduri este descrisă de statistica europeană:  77% dintre focarele europene de pestă porcină sunt identificate în România.

Bani sunt la Bruxelles, dar cineva trebuie să ceară

„DG SANTE a început să acorde sprijin financiar pentru prevenirea și detectarea anticipată a pestei porcine africane în 2015. De atunci, 1,2 milioane euro au fost alocate în acest scop (726.000 EUR numai în anul 2018) României.

Până la ora actuală, Comisia nu poate confirma nicio cerere de ajutor financiar suplimentar, în afară de cel menționat mai sus, a declarat pentru cursdeguvernare.ro Anca Păduraru, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

În cazul pestei porcine africane există două feluri de bugete. Primul, cel prin care deja s-au alocat bani pentru genul acesta de epidemii și situații de urgență, sursa din care a primit România cei 1,2 milioane de euro. Mai pot fi accesate și fonduri suplimentare, la cerere, de exemplu pentru compensațiile acordate proprietarilor ale căror animale sunt ucise. Aici se pot deconta între 50 și 75% din banii pe care țara membră îi alocă.

Pentru a primi fonduri suplimentare, România trebuie mai întâi să ceară astfel de ajutoare financiare și să știe foarte clar pentru ce solicită banii, a explicat Anca Păduraru (foto).

„Vrea să se ocupe de măsurile de securitate, sau cere bani pentru a aduce experți, pentru incineratoare, întrucât nu face față din punct al înzestrării tehnice, sau pentru că au omorât foarte multe animale, nu mai au producție și trebuie despăgubiți fermierii”, a exemplificat Anca Păduraru.

Înainte însă de a accesa noi fonduri, autoritățile române trebuie să explice cum au folosit cele 1,2 milioane de euro deja alocate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: