22 ianuarie, 2019

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan susţine că ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a avut o prestaţie foarte slabă în Parlamentul European, ratând toate şansele de a lua o poziţie publică în avantajul României pe dosare extrem de importante precum Fondul Monetar European, capacitatea bugetară a zonei euro şi Funcţia Europeană de Stabilitate a Investiţiilor.

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, prezidează marţi prima şedinţă a Consiliului pentru afaceri europene şi financiare (ECOFIN). Eugen Teodorovici este la Bruxelles, în perioada 21-22 ianuarie 2019, pentru o serie de reuniuni şi întâlniri bilaterale în contextul exercitării Preşedinţiei la Consiliul Uniunii Europene.

În prima zi a deplasării sale la Bruxelles, Eugen Teodorovici s-a întâlnit cu membrii Comisiei afaceri economice și monetare (ECON) din Parlamentul European, pentru a prezenta prioritățile Președinției române a ECOFIN pentru următoarele 6 luni. O întâlnire la care ministrul român de Finanțe a provocat confuzie- spune Siegfried Mureșan.


”Aceste lucruri fac diferenţa între un ministru puternic, care foloseşte preşedinţia ECOFIN pentru a ajunge la un consens european şi pentru a aduce în faţă priorităţile propriei ţări şi un ministru care citeşte de pe foaie şi se limitează doar la a spune că vom trăi şi vom vedea”, a scris pe Facebook Siegfried Mureșan.

În calitatea sa de președinte în exercițiu al Consiliului Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN) ale UE, ministrul Teodorovici a venit în seara asta în fața noastră, a membrilor Comisiei afaceri economice și monetare (ECON) din Parlamentul European, pentru a prezenta prioritățile Președinției române a ECOFIN pentru următoarele 6 luni.

A „reușit”, în schimb, în primul rând, să rateze toate șansele de a lua o poziție publică în avantajul României pe dosare extrem de importante precum Fondul Monetar European, capacitatea bugetară a zonei euro și Funcția Europeană de Stabilitate a Investițiilor. L-am întrebat chiar eu despre cum vede Președinția română aceste dosare tocmai pentru a-i da oportunitatea să vorbească despre ceea ce e important pentru România și să pună țara noastră în centrul atenției. A ratat această oportunitate. S-a limitat la răspunsuri vagi fără consistență și relevanță politică.

Mai mult, a generat confuzie în rândul colegilor de comisie. La întrebarea mea privind poziția Guvernului României pe dosarul referitor la Fondul Monetar European, Teodorovici a dat un răspuns vag, dar care arăta o contradicție cu poziția Comisiei Europene, instituția care a propus dosarul. Când un alt coleg din Parlament l-a rugat să ia o poziție politică și să clarifice dacă poziția Guvernului României și a Președinției române a Consiliului diferă de cea a Comisiei, a evitat răspunsul. Nici nu și-a dat seama de contradicția dintre generalitățile lui și poziția Comisiei.


A generat confuzie totală în rândul colegilor din Parlamentul European vorbind de mai multe dosare pe care dorește să ajungă la un acord în timpul președinției române a ECOFIN, printre care Pachetul privind finanțarea sustenabilă și Pachetul privind distribuția transfrontalieră a fondurilor de investiții.

Or, în programul oficial al Președinției române a ECOFIN, apărea un singur dosar de finalizat, propunerea Comisiei Europene privind accizele. Acest lucru creează confuzie în rândul negociatorilor din Parlamentul European pe acele dosare. Acești negociatori trebuie să lucreze cu reprezentanții ECOFIN și cu Comisia Europeană pentru a ajunge la un acord. Ei bine, ei primesc, de la o săptămână la alta, informații contradictorii privind prioritățile Președinției române a ECOFIN. Văzând această confuzie, l-am întrebat chiar eu dacă prioritățile Președinției române a ECOFIN sunt cele din programul redactat la începutul președinției sau cele prezentate în această seară. Mi-a răspuns că rămâne de văzut.

Aceste lucruri fac diferența între un ministru puternic, care folosește președinția ECOFIN pentru a ajunge la un consens european și pentru a aduce în față prioritățile propriei țări și un ministru care citește de pe foaie și se limitează doar la a spune că vom trăi și vom vedea.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: