joi

18 aprilie, 2024

19 octombrie, 2016

bebelusiUn tată, om de afaceri din municipiul Sibiu, a încasat miercuri cea mai mare indemnizație de creștere a copilului din România, echivalentul în lei a 35.000 de euro, a confirmat pentru Agerpres Ioan Boța, directorul Agenției Județene de Prestații Sociale.

„Plata s-a efectuat conform legii”, a declarat Ioan Boța.

Cei de la Prestații Sociale au așteptat trei luni de zile un răspuns de la ANAF, în care să se spună dacă veniturile declarate de acest tată sunt legale. Deocamdată, Fiscul nu a finalizat verificarea firmelor acestui bărbat, beneficiar al celei mai mari indemnizații de creștere a copilului de la noi din țară.


Tatăl a primit miercuri suma aferentă alocației pe cele trei luni, pe viitor urmând să primească lunar cei 35.000 de euro. Banii pentru cele trei luni au fost păstrați într-un cont la Agenția Județeană de Prestații Sociale.

Dacă Fiscul va dovedi că veniturile acestui sibian nu sunt cele declarate în dosarul depus la Agenția Județeană de Prestații Sociale, atunci cuantumul acestei indemnizații va fi modificat.

Un studiu realizat la solicitarea ministrului Muncii arată că un procent de numai 0,17% din totalul celor 142.990 beneficiari de ICC (indemnizație lunară pentru creșterea copilului), adică 242 persoane, consumă o treime din bugetul alocat, existând chiar cuantumuri care ajung la echivalentul în lei a 35.000 euro.

Cele mai mari cuantumuri ale indemnizației au fost înregistrate în județul Sibiu și în municipiul București, sectorul 1, de 159.084 lei, respectiv 94.168 lei, în urma veniturilor realizate ca membru asociat sau persoană autorizată să desfășoare o activitate independentă.


Pe următoarele locuri se situează un beneficiar din Constanța, cu 74.693 lei, și unul din București, sectorul 5, cu 56.132 lei, ambii realizând venituri pe bază de contract de muncă/raport de serviciu.

Media cuantumului ICC, la nivel național, a fost de 1.404 lei. Cea mai mică valoare medie s-a înregistrat la Suceava — 1.182 lei, iar cea mai mare în București, în sectorul 1, unde cuantumul a fost de 2.445 lei.

Începând cu luna iulie, prin aplicarea HG nr. 449 din 22 iunie 2016, limita minimă a indemnizației este 1.063 lei, reprezentând 85% din salariul minim brut pe țară garantat în plată de 1.250 lei.

Nu mai există plafon superior, părintele aflat în concediu pentru creșterea copilului de până la doi ani având dreptul la 85% din media veniturilor nete realizate.

După intrarea în vigoare a legii, au depus dosare pentru acordarea indemnizației un număr de 129.226 femei și 13.764 bărbați.

Impactul bugetar al plății Indemnizațiilor pentru Creșterea Copilului (ICC) în luna iulie a fost de 70 de milioane de lei. Aceasta înseamnă o depășire cu 20 de milioane lei (40%) a impactului estimat inițial (de numai 50 de milioane de lei).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: