joi

25 aprilie, 2024

6 august, 2017

Peste 12.000 de sași din România și tot atâția veniți din Austria, Germania, dar și din SUA participă la Sibiu, până duminică, la cea mai mare întâlnire a sașilor din România organizată după 1990.

Manifestările principale au fost organizate în Piața Mare din centrul istoric al Sibiului, oraș unde actualul șef al statului a fost primar, și au debutat sâmbătă cu intonarea Imnului național al României și a cântecului Transilvaniei.

Prezent la manifestație, președintele Klaus Iohannis a fost aplaudat îndelung, sâmbătă, după fiecare propoziție rostită în discursul său.


”Acum 100 de ani, alături de majoritatea românească, sașii din Transilvania au văzut în România Marii Uniri spațiul libertății promise înaintașilor lor. La un secol de la acel moment, în noul cadru european din care facem parte, în calitate de președinte al țării susțin că avem șansa să oferim noilor generații argumente și fapte pentru ca România Centenarului să fie redescoperită drept loc al oportunității și prosperității. Vă invit să vă alăturați acestui proiect al libertății și toleranței, unde dumneavoastră, sașii din Transilvania, indiferent de unde ați venit astăzi la Sibiu, sunteți acasă!”, a spus președintele.

”Sunt impresionat de faptul că Piața Mare din Sibiu este neîncăpătoare: este cel mai bun semn că organizatorii și-au făcut bine treaba și țin să îi felicit! Dar, mai ales, sunt bucuros să văd alături de seniori mulți copii și tineri. (…) Sunteți rodul unei comunități care, timp de secole, a dat locului în care s-a stabilit — cât și lumii întregi — multe exemple de viziune umanistă, de inventivitate și de stăruință. Aceste calități au fost ilustrate de personalități intrate deja în istoria universală, precum Johannes Honterus, Konrad Haas, Samuel von Brukenthal, Stefan Ludwig Roth ori Hermann Oberth. Viața și opera lor, ca și a multor altora, constituie stâlpii pe care s-a ridicat civilizația săsească din Transilvania, dar pe care s-a sprijinit și evoluția României”, a spus Klaus Iohannis.

Șeful statului s-a adresat audienței atât în limba română, cât și în limba germană.

 


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: