Consilierii generali ai Municipiului București vor vota în ședința de luni, 27 martie, la propunerea Gabrielei Firea, două proiecte prin care municipalitatea va solicita Guvernului României transferarea Metroului și a șoselei de centură a Capitalei, de la Ministerul Transporturilor la Primăria Capitalei.
Dacă Executivul va aproba cererile municipalității, pachetul de acțiuni S.C. Metrorex S.A. deținute acum de Ministerul Transporturilor va trece în proprietatea privată a Municipiului Bucureşti, iar PMB va administra și șoseaua de centură.
,,O problemă majoră cu care se confruntă municipiul Bucureşti o reprezintă aglomeraţia din trafic, generată şi de lipsa unei alternative ocolitoare, Bucureştiul fiind unul dintre puţinele oraşe care nu are o şosea de centură la parametri de, cel puţin, drum expres.
Centura Bucureştiuiui aparţine domeniului public al statului şi se află în administrarea Ministerului Transporturilor, la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Supunem dezbaterii Consiliului General al Municipiului Bucureşti solicitarea către Guvernul României de emitere a unei hotărâri pentru trecerea şoselei de centură a Bucureştiului din domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Transporturilor în domeniul public al Municipiului Bucureşti”, se arată în expunerea de motive a unuia dintre proiecte.
Tot luni va fi discutată și propunerea de înființare a 10 dintre cele 19 companii pe care Gabriela Firea le dorește la PMB:
- Compania Municipală Energetică Bucureşti, care va avea ca principal obiect de activitate furnizarea de abur şi aer condiţionat, iar ca activitate secundară, producţia, transportul şi distribuţia de energie electrică, producţia gazelor şi distribuţia combustibililor gazoşi prin conducte.
- Compania Municipală Dezvoltare Durabilă Bucureşti S.A., care ar urma să se ocupe de coordonarea şi consultanţă pentru proiectele mari de infrastructură ale Capitalei.
- Compania Municipală Managementul Traficului Bucureşti S.A., care să se ocupe de fluidizarea circulaţiei autovehiculelor în Capitală cu ajutorul tehnologiei IT de ultimă generaţie, dar şi de concepea unor servicii de informare a şoferilor în timp real cu privire la evenimentele din trafic.
- Compania Municipală Consolidări (care se va ocupa de clădirile marcate clasa I de risc seismic)
- Compania Municipală Străzi, Poduri şi Pasaje Bucureşti
- Compania Municipală Parking Bucureşti
- Compania Municipală Medicală Bucureşti
- Compania Municipală Turistică Bucureşti
- Compania Municipală Parcuri şi Grădini Bucureşti
- Compania Municipală Agrement Bucureşti.
Ciprian Ciucu, consilier general, a postat pe contul său de Facebook un mesaj în care-i cere Gabrielei Firea analize serioase înainte de discutarea acestor propuneri, întrucât nu există niciun fel de studiu de impact:
„Atunci când aveți unul sau mai multe proiecte importante și le vreți trecute prin Consiliul General sunteți datoare cu explicații beton! Sunteți datoare cu analize serioase, trebuie să veniți cu cifre și să estimați impactul a ceea ce propuneți”, scrie Ciprian Ciucu.