21 noiembrie, 2022

Franţa va cheltui 8,4 miliarde de euro pentru a ajuta companiile să-şi plătească facturile pentru energie, în încercarea de a atenua impactul creşterii preţurilor electricităţii şi gazelor şi pentru a le ajuta să concureze cu afacerile germane, a declarat, sâmbătă, la Radio France Inter, Bruno Le Maire, ministrul francez de Finanţe, transmite Reuters.

„Companiile vor fi protejate la fel ca şi companiile germane. Ne vom asigura, de asemenea, că regulile UE de concurenţă se aplică tuturor companiilor, fie că sunt italiene, spaniole, franceze sau germane”, a explicar Bruno Le Maire.

Pachetul de 8,4 miliarde de euro dezvăluit de Franţa reprezintă costul cumulat pentru 2022 şi 2023, a spus Ministerul de Finanţe într-un comunicat. Franţa a alocat deja 45 de miliarde de euro pentru a ajuta gospodăriile.

(Citește și: „Franța: Creșterea prețurilor la energia livrată gospodăriilor va fi plafonată în 2023 la 15%”)


Mai mult, Franţa va reduce o taxă specială pentru electricitate la minimul permis în conformitate cu normele UE şi va permite companiilor să utilizeze un mecanism special pentru a primi energie nucleară ieftină.

Întreprinderile mici vor beneficia, de asemenea, de plafoanele de preţ pentru energie deja existente pentru gospodării.

Procesul de naționalizare al EDF se prelungește

Deși guvernul francez a anunțat încă din luna iulie că va naționaliza Électricité de France (EDF), una dintre cele mai mari companii energetice din Europa, mare producător nuclear de electricitate și furnizor, totodată, procesul nici acum nu este finalizat, mai informează Reuters.

Autoritatea de Reglementare a Piețelor din Franța încă nu a aprobat oferta statului pentru preluarea pachetului de 16% din capitalul EDF, care este deținut de investitori privați.


Când statul și-a depus oferta la Autoritatea de Reglementare luna trecută, se aștepta să primească avizul în jurul datei de 8 noiembrie. Acest lucru i-ar fi permis să lanseze oferta de cumpărare pe piață la scurt timp după aceea, în vederea finalizării procesului până la jumătatea lunii decembrie.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: