Principala atribuție a ministrului pentru relația cu Parlamentul – avizul de oportunitate asupra ordonanțelor de urgență emise de guvern- trece la Secretariatul General al Guvernului.
Aceasta este decizia care, în opinia juriștilor Vioricăi Dăncilă, va debloca activitatea guvernului după ieșirea ALDE de la guvernare și după refuzul președintelui de a numi interimari pe posturile lăcate libere.
Premierul Viorica Dăncilă a anunțat soluția găsită pentru deblocarea activității Guvernului chiar în debutul ședinței de luni, soluție care i-ar permite să mai întârzie momentul solicitării unui vot în Parlament pentru o nouă structură a guvernului.
Guvernul nu poate aproba ordonanțe de urgență din cauză că nu există ministru pentru relația cu Parlamentul – acesta a fost motivul pentru care executivul nu s-a reunit în ședință săptămâna trecută, iar pe ordinea de zi a ședinței de luni nu au fost trecute decât hotărâri de guvern, note și memorandumuri.
„Am această situație sub control, vreau să fie clar. Pensionarii își primesc drepturile chiar dacă Președintele vrea să blocheze România. Această situație generată de Iohannis, care ignoră în dispreț total decizii ale CCR, poate produce consecințe grave pentru cetățeni și relația cu partenerii externi. Este un abuz constituțional și de putere pe care Președintele și-l permite să-l facă la adăpostul imunității absolute. CCR prin deciza 875/2918 a stabilit că președintele nu are niciun drept să refuze aleatoriu numirile miniștrilor interimari. Ei trebuie numiți pentru a fi asigurată buna funcționare a Guvernului. Îi asigur pe toți că nu ne temem și luăm în calcul restructurarea Guvernului în Parlament”, a declarat Viorica Dăncilă în debutul ședinței de Guvern.
Premierul Viorica Dăncilă a sesizat CCR pentru a reclama un conflict între guvern şi Administraţia Prezidenţială, care a refuzat să numească interimari la 3 ministere. CCR a stabilit ca părţile implicate în conflictul juridic între guvern şi Administraţia Prezidenţială să transmită punctele de vedere până pe 11 septembrie.