joi

18 iulie, 2024

18 ianuarie, 2023

Secretariatul General al Guvernului cere guvernului să emită o ordonanță de urgență prin care să se stabilească modalitatea de restituire a contribuțiilor CAS reținute pensionarilor cu venituri peste 4.000 de lei.

OUG 130/2021 a fost adoptată în decembrie 2021 la inițiativa Ministerului de Finanțe, care a justificat măsura cu sintagma: ”pentru implementarea măsurilor din domeniul fiscal cuprinse în Programul de guvernare precum şi a obiectivelor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă cu privire la necesitatea reducerii distorsiunilor şi stimulentelor fiscale”.

Curtea Constituţională a decis pe 15 decembrie 2022 că mai multe prevederi din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021 prin care a fost instituită obligativitatea plăţii asigurărilor de sănătate pentru persoanele care obţin venituri din pensii mai mari de 4.000 de lei lunar sunt neconstituţionale. 


Cu toate acestea, Casa Națională de Pensii a reținut în ianuarie 2023 contribuțiile de sănătate pensionarilor cu pensii mari, taloanele de pensii pentru luna ianuarie fiind deja tipărite la momentul deciziei CCR.

SGG anticipează o creștere exponențială a proceselor

Prin intermediul unei note prezentate în ședința de guvern de miercuri, SGG informează că „este previzibil faptul că reclamanții care au solicitat restituirea sumelor reţinute din pensie cu titlu de CAS, începând cu luna ianuarie 2022 și până la momentul încetării reținerii, vor obține din partea instanțelor judecătorești soluții favorabile, indiferent care vor fi apărările formulate în aceste dosare pentru Guvernul României”.

Din nota secretariatului reiese că instituția nu știe câte persoane sunt afectate și ce sume va trebui să restituie guvernul, dar estimează că ”numărul proceselor după decizia Curţii Constituţionale nr. 650/2022 va crește exponenţial în următoarea perioadă, ceea ce va duce la blocaje în activitatea instituției, dar și a instanțelor judecătorești”.

În plus, cheltuielile publice determinate de astfel de procese ”ar putea avea consecinţe grave în privința bugetului de stat”, transmite SGG.


„Pentru a evita această situație, opinăm că Guvernul României ar putea să reglementeze efectele Deciziei Curţii Constituționale nr. 650/2022, printr-un act de același nivel cu OUG 130/2021, care să stabilească modalitățile de restituire a sumelor reţinute cu titlu de contribuții de asigurări sociale de sănătate de către Casele teritoriale de pensii sau, după caz, de Casele sectoriale de pensii din subordinea Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administrației și Internelor și Serviciului Român de Informaţii.

În acest context, SGG amintește că într-o situație similară, în urmă cu 10 ani, a fost adoptată OUG 17/2012 privind stabilirea unor măsuri de restituire a unor contribuţii de asigurări sociale de sănătate.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a asigurat la Digi24: „În februarie rezvolvăm problema”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: