Sevil Shhaideh - premier cu delegație între 18-22 ianuarie. Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu participă pe banii partidului la învestirea Administrației Trump - CursDeGuvernare.ro
joi

2 decembrie, 2021

Sevil Shhaideh – premier cu delegație între 18-22 ianuarie. Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu participă pe banii partidului la învestirea Administrației Trump

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

17 ianuarie, 2017

Liviu Dragnea și premierul Sorin Grindeanu participă, între 19 și 20 ianuarie, la ceremoniile instalării la Casa Albă a Administrației Donald Trump. Cei doi nu vor reprezenta statul român, așa cum a lăsat liderul PSD să se înțeleagă luni, ci răspund unei invitații adresate de unul dintre cei 17 vicepreședinți ai Comitetului pentru Inaugurarea celui de-al 58-lea președinte al SUA.  

Pe perioada în care Sorin Grindeanu se află în SUA, atribuțiile sale vor fi exercitate de vicepremierul Sevil Shhaideh, potrivit decretului publicat marți în Monitorul Oficial.

Cei doi vor fi plecați în perioada 18 şi 22 ianuarie.


La aceste ceremonii de inaugurare, Comitetul oferă acces preferențial la diferitele momente ale procedurii, în schimbul unor donații care încep de la 25.000 de dolari și ajung până la un milion de dolari, potrivit presei americane. Până acum, Comitetul lui Trump a strâns aproximativ 90 de milioane de dolari din aceste donații.

În cazul celor doi social-democrați, invitația a venit din partea lui Elliott Broidy, care în 2009 a scăpat de o condamnare la 4 ani de închisoare deoarece a semnat o înțelegere cu procurorii și le-a oferit acestora probe în cazul unor funcționari americani care au luat o mită de un milion de dolari.

Excursia în SUA a premierului Sorin Grindeanu și a lui Liviu Dragnea a fost prezentată inițial, de către social-democrați, drept o invitație oficială. Aceste sugestii au fost însoțite de comentariile ironice privind lipsa de la ceremonie a președintelui Klaus Iohannis.


Potrivit cutumelor, însă, șefii de stat și de guvern nu sunt invitați, așa cum a explicat și Administrația Prezidențială:

”Conform practicii Statelor Unite ale Americii privind ceremoniile de inaugurare a noilor preşedinţi, şefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Washington sunt singurii care îi reprezintă oficial pe şefii de stat şi guvernele lor la evenimentele de învestitură.

Nicio delegaţie străină, cu atât mai puţin şefi de stat sau de guvern, nu este, potrivit acestei cutume, invitată oficial cu această ocazie.”

Vizită neoficială, pe banii partidului

După comunicatul de la Cotroceni, Liviu Dragnea a evitat în continuare să lămurească aspectul oficial sau nu al vizitei.

Întrebat dacă va reprezenta statul român în această deplasare, având în vedere precizările preşedintelui Klaus Iohannis, Dragnea a replicat: ”Nu ştiu, poate reprezint clădirea asta”.

”Reprezint pe cine trebuie ca să nu se supere cine nu trebuie. Deci să mi se spună, numai să nu fie supărare (…) Particip la toate întâlnirile stabilite în aceste zile, nişte întâlniri foarte importante, o să încerc să fiu mut. Dacă nu o să-mi iasă, poate o să scot vreo vorbă”.

Mai mult, Dragnea spunea luni seara că deplasarea va fi făcută pe banii Camerei Deputaților.

Marți, trezorierul PSD a lămurit lucrurile:

„Colegii au studiat mai bine invitaţia, fiind făcută – înţeleg, nu am văzut-o – pe competitorul electoral care a câştigat alegerile în România, în speţă preşedintele, respectiv prim-ministrul. Era normal să o achite partidul şi atunci am hotărât aşa. Aceasta este diferenţa de poziţie faţă de aseară”, a spus Mircea Drăghici, trezorierul formaţiunii social-democrate, referindu-se la declarația lui Dragnea, care spunea că deconturile sunt făcute din banii Camerei Deputaților.

Un partid din Albania a plătit o firmă de lobby pentru participarea la inaugurarea Adminsitrației Trump

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Nu se știe cum au obținut social-democrații invitația, dar Balkan Investigative Reporting Network (BIRN), scrie că liderii partidului Mişcarea Socialistă pentru Integrare (LSI) din Albania, membră a coaliţiei aflată la guvernare, au plătit o firmă de lobby de la Washington pentru a intermedia obţinerea unor invitaţii la ceremonia de învestitură din SUA.

LSI va plăti 15.000 de euro pe lună, timp de şase luni, pentru serviciile companiei McKeon Group, o firmă de lobby a congresmanului republican Howard P. McKeon.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 88 al revistei (exclusiv print) CRONICILE Curs de Guvernare: Din cele 192 de pagini, 22 sunt alocate unei serii de analize care focalizează pe marea problemă...

rrr