Procurorii au început joi urmărirea penală in rem în dosarul deschis ca urmare a acuzaţiilor de şantaj şi ameninţare din plângerea depusă de Gabriela Firea împotriva preşedintelui Traian Băsescu. Punerea în mişcare a acţiunii penale a fost însă suspendată, vineri, şi amânată până când Traian Băsescu îşi va încheia mandatul, deoarece şeful statului beneficiază de imunitate.
„În urma plângerii formulate de doamna Firea Gabriela (senator), la care a fost conexată şi sesizarea semnată de mai mulţi parlamentari, pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a constituit un dosar penal”, anunţă un comunicat al instituţiei.
Reacţie rapidă
Cele două plângeri, una depusă de Gabriela Firea şi cealaltă semnată de mai mulţi parlamentari ai coaliţiei de guvernare, au fost depuse miercuri şi a doua zi s-a început urmărirea penală in rem (pe faptă, nu pe numele posibilului făptuitor) pentru infracţiunea de şantaj.
Deoarece persoana acuzată de semnatarii plângerilor penale este preşedintele statului, iar acesta se bucură de imunitate, conform art. 84 alin. 2 raportat la art. 96 alin. 1 din Constituţie, procurorii au suspendat dosarul.
Acesta va fi reluat după ce Traian Băsescu îşi va încheia mandatul la Cotroceni, în decembrie anul acesta.
Gabriela Firea a înregistrat miercuri, la Parchetul General, plângerea penală împotriva preşedintelui Traian Băsescu, pe care-l acuză de ameninţare şi şantaj. O altă plângere a fost depusă din partea mai multor parlamentari ai coaliţiei de guvernare, printre care se numără şi premierul Victor Ponta.
A doua plângere a fost semnată marţi, la Camera Deputaţilor,de mai mulţi parlamentari, în cadrul unei şedinţe la care au participat premierul Victor Ponta şi câţiva miniştri – Robert Cazanciuc (ministrul justiţiei), Dan Şova (ministrul Transporturilor), Rovana Plumb (ministrul Muncii), Titus Corlăţean (ministrul Afacerilor Externe) şi Constantin Niţă (ministrul Economiei), precum şi preşedinţii celorlate partide din coaliţia de guvernământ – Kelemen Hunor (UDMR), Gabriel Oprea (UNPR) şi Daniel Constantin (PC).
Dosarul Nana
La fel de promtă a fost reacţia procurorilor de la Parchetul General şi în cazul terenurilor de la Nana, Călăraşi, cumpărate de fiica cea mare a preşedintelui. Soluţia a fost aceeaşi – urmărire penală în rem.
Corpul de control a premierului a finalizat luni un raport referitor la retrocedarea terenurilor respective, pe care l-a trimis Comsiei parlamentare de anchetă pe acest subiect, precum şi Parchetului General.
Miercuri, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a început urmărirea penală in rem (pe infracţiuni, nu pe numele unor persoane), în cazul retrocedării terenurilor din comuna Nana, judeţul Călăraşi, care au fost cumpărate în septembrie anul trecut de Ioana Băsescu, fiica cea mare a preşedintelui.
Raportul a constatat mai multe nereguli în legătură cu retrocedarea celor 290 de hectare de teren agricol care au ajuns, peste mai multe de cinci ani de la reconstiturea dreptului de proprietate, în posesia Ioanei Băsescu.
Terenurile au fost retrocedate ilegal, spune Raportul Corpului de control al premierului, în perioada 2005 – 2009, către mai multe persoane, apoi au fost arendate şi, după 2010, cumpărate de firma Berfige SRL. În 2012, firma şi-a încetat activitatea, iar în septembrie i-a vândut terenurile Ioanei Băsescu.
Declaraţia pe care procurorii o consideră şantaj
Plângerea Gabrielei Firea acuză declaraţiile făcute de preşedintele Traian Băsescu, într-o emisiune televizată, despre soţul acesteia, primarul oraşului Voluntari.
Răspunzând la întrebări privind Comisia parlamentară de anchetă retrocedării terenurilor de la Nana, Călărăşi, unde fiica cea mare a şefului statului a cumpărat aproape 200 de hectare de teren agricol, Traian Băsescu a spus despre Gabriela Firea, membră a comisiei: “Mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa ce se întâmplă pe moşia soţului ei, unde e primar. Că s-ar putea să nu îl mai găsească într-o zi acasă, dacă nu e atentă. Înţeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele”.
Declaraţia a fost considerată de senatorul Gabriela Firea şi de politicienii coaliţiei de guvernare drept o încercare de intimidare şi de şantajare.
“Aştept cu interes reacţiile instituţiilor statului şi ale ambasadelor statelor democratice faţă de acest act flagrant de intimidare a unui senator al României!”, scria Gabriela Firea, luni, pe Facebook.
Gabriela Firea este membru al Comisiei parlamentare de anchetare a modului în care s-au făcut restituirile în comuna Nana, judeţul Călăraşi, acolo unde fiica cea mare a preşedintelui, Ioana Băsescu, a cumpărat anul trecut aproximativ 290 de hectare de teren agricol.