Pentru desființarea Secţiei de investigare a infracţiunilor magistraților (SIIJ), ministrul Justiției propune organizarea unei sesiuni extraordinare a Senatului, în iulie, după sosirea punctului de vedere al Comisiei de la Veneţia pe acest subiect.
”Astăzi Secţia de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie ar fi trebuit să fie deja istorie. (…) SIIJ-ul, aşa cum am spus, are zilele numărate, pentru că la începutul lunii iulie vom primi şi avizul din partea Comisiei de la Veneţia… Deja legea a fost votată în Cameră, urmează votul final în Senat. (…) Desfiinţarea Secţiei speciale se va întâmpla, asta e o certitudine”, a declarat ministrul Stelian Ion, duminică, la Digi 24.
Varianta de lege adoptată, un semnal despre cum vor arăta modificările aduse legilor Justiției
Modul în care va fi adoptată legea va fi un semnal şi pentru modul în care vor decurge dezbaterile pe legile Justiţiei, în contextul pozițiilor diferite exprimate de membrii coaliției referitor la desființarea SIIJ, a explicat ministrul:
Au existat din partea unor colegi de coaliţie anumite îndoieli. Eu personal am insistat şi am fost prezent la toate discuţiile pe Secţia specială, încercând să-i conving pe colegi că aceasta este varianta cea mai corectă, de revenire la situaţia dinainte de înfiinţarea secţiei, care a fost o situaţie în care lucrurile funcţionau, aveam urmăriri, aveam anchete pe toate domeniile.
Pe partea de corupţie, DNA avea activitate şi în privinţa magistraţilor. Ce se întâmplă acum e total inacceptabil. (…)
E foarte limpede că varianta cea mai bună este aceea care este consemnată în programul de guvernare: desfiinţarea SIIJ, refacerea competenţei DNA pe porţiunea, evident, care interesează corupţia, dosarele care nu ţin de acest fenomen al corupţiei, spre exemplu, cele care ţin de criminalitate organizată să meargă către DIICOT şi alte dosare către Parchetul de pe lângă Înalta Curte.
UDMR se opune revenirii la DNA a investigațiilor legate de corupția magistraților
Ministrul Stelian Ion a declarat tranșant, și duminică seara, că nu agreează ideea susţinută de UDMR în cazul SIIJ.
UDMR a anunțat în coaliție, imediat după alegeri, că dorește ca activitatea SIIJ să fie transferată unui departament special din Parchetul General, și nu revenirea la DNA a faptelor de corupție din rândul judecătorilor și procurorilor.
(Citiți și: „UDMR acceptă desființarea Secției speciale, dacă se transformă în structură a Parchetului General. DNA acuză atacurile nefondate la adresa sa”)
Formațiunea s-a poziționat constant, de-a lungul timpului, împotriva DNA și a Agenției Naționale de Integritate, impunând politic, în schimbul voturilor acordate coalițiilor aflate la guvernare, amendamente de limitare a activității acestora.
”Dumnealor spun că ar trebui ca toate dosarele acestea să fie instrumentate de o secţie din cadrul Parchetului General, dar SIIJ-ul este în prezent o secţie în cadrul Parchetului General. Dacă mutăm dosarele dintr-o parte în alta, nu vom putea avea aşteptări că lucrurile vor fi radical diferite’‘, a declarat Stelian Ion.