marți

25 iunie, 2024

27 ianuarie, 2014

“Suntem practic la marginea falimentului. Măsurile de redresare a economiei vor fi dure şi vor afecta între 300.00 şi 500.000 de angajaţi ai sectorului public.”, a anunţat luni vicepremierul Aleksandar Vicici (foto) pentru Prva TV, preluată de Bloomberg.

Planul de urgenţă al guvernului de la Belgrad, care a admis public că statul “este aproape de intrarea în insolvenţă”, este să reducă salariile bugetarilor şi să diminueze subvenţiile acordate companiilor de stat. În acest moment nu se pune problema reducerii pensiilor.

Relaţia Serbiei cu FMI este îngheţată în acest moment. Fondul a refuzat anul trecut să deschidă discuţii pentru un nou acord din cauză că a considerat că guvernul Serbiei nu şi-a respectat angajamentele asumate prin vechiul acord.


Fondul Monetar Internaţional a estimat că deficitul bugetar al Serbiei va fi de 8,3% din PIB. Vicepremierul Aleksandar Vicici spune că guvernul vrea să reducă acest deficit cu până la 1,6 miliarde de euro, şi că va accepta selectiv măsurile de austeritate propuse de FMI.

Coaliţia de guvernare cere alegeri anticipate

Guvernul sârb speră să obţină în 2014 un împrumut de 1 miliard de dolari din partea Emiratelor Arabe Unite, care ar putea fi extins până la 3 miliarde pe parcursul anului 2015.

O altă sursă pentru buget este privatizarea companiei naţionale de telefonie, care va fi privatizată, speră autorităţile, pentru 1,5-2 miliarde de euro.

Pentru a recâştiga legitimitatea, prim-ministrul Ivica Dacic a anunţat că va solicita preşedintelui Tomislav Nikolic să anunţe organizarea alegerilor anticipate, în marie 2014, cu 2 ani înainte de termen.


“Organizarea alegerilor anticipate reprezintă cea mai bună soluţie pentru a recâştiga legitimitatea necesară să conducem Serbia pe calea refrormelor şi pentru a elibera tensiunile accumulate în societate”, a declarat Ivica Dacic, citat de Bloomberg.

“Vrem să obţinem un nou mandate de 4 ani”, şi-a manifestat acordul pentru alegeri anticipate şi vicepremierul Aleksandar Vicici, care a refuzat să preia mandatul de prim-ministru fără alegeri.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: