marți

23 aprilie, 2024

3 septembrie, 2012

Înalta Curte de Casație și Justiție a dat, luni verdictul așteptat de fostul premier Adrian Năstase în așa numitul Dosar Mătușa Tamara. Instanța Supremă a respins recursul pe care procurorii DNA l-au făcut la sentința instanței de fond, care decisese achitarea, într-un dosar în care procurorii ceruseră 5 ani cu executare pentru fostul premier.

Decizia celor 5 judecători ai ICCJ este definitivă și irevocabilă.

Odată cu Adrian Năstase au mai fost achitați Ioan melinescu și Ristea Priboi.


Adrian Năstase ispășește deja în închisoare o condamnare pe 2 ani, după sentința din Dosarul Trofeul Calității.

În ce a constat Dosarul Tamara

În așa numitul ”Dosar Mătușa Tamara”, Adrian Năstase a fost judecat sub acuzația de dare de mită. În rezumat, fostul premier l-a numit pe Ioan Melinescu în funcția de șef al Oficiului Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB), în schimbul ”rezolvării” dosarului pe care Oficiul de combaterea spălării banilor îl deschisese pe numnele danei Năstase, soția lui Adrian Năstase, pentru depunerea sumei de 400.000 de dolari la banca Creditanstalt (devenită apoi HVB Bank), bani care nu puteai fi justificați din venituri. Melinescu i-ar fi promit lui Năstase, în schimbul numirii în funcție, că va distruge dosarul după alegerile din 2004.

Potrivit procurorilor, Melinescu ar fi sustras dosarul Danei Năstase și i l-ar fi dat lui Ristea Proboi, consilier al lui Adrian Năstase, de față fiind și un controversat om de afaceri – devenit martor în dosar – Genică Boerică.

Numele ”Dosarul Mătușa Tamara” privine din modul în care familia Năstase a justificat proveniența celor 400.000 de dolari din vânzarea unor obiecte de valoare pe care le-ar fi deținit o mătușă a Danei Năstase, tamara Cercasov și care a deopus banii direct în contul soției premierului: tablouri, manuscrise vechi, bijuterii, opiese vechi de mobilier etc. Tamara Cerkasov avea 91 de ani și locuia singură într-o garsonieră în București.


Urmărirea penală împotriva lui Ioan Melinescu a început în mai 2006 – acesta fiind cercetat pentru distrugere de înscrisuri și furnizare de informațiin confidențiale și luare de mită, iar fostul premier a intrat în acest dosar pentru că l-a numit în funcție pe Melinescu și a primit apoi de la ONPCSB dosarul soției sale.

Inițial, parlamentul s-a opus avizului prin care Adrian Năstase să fie cercetat, dar la capătul unor ani în care acesta și-a disputat la parlament imunitatea (în 2008 dosarul a fost retrimis la DNA de la ICCJ, pentru avizul parlamentului), în cele din urmă fostul premier a putut fi cercetat, odată ce noul parlament și-a dat, în 2009, avizul.

Adrian Năstase a fost trimis în judecată în noiembrie 2009. De-a lungul întregului proces, el și-a susținut nevinovăția: ”Resping în mod categoric acuzațiile mincinoase formulate împotriva mea în casdrul dosarului Melinescu. E un dosar început în 2006, pe baza unor delațiuni făcute de un om aflat în arest (Genică Boerică) și care nu are niciun fel de dovadă privind acuzațiile care mi se aduc” – a declarat Năstase.

În Dosarul Tamara, procurorii au cerut închisoare cu executare pentru Adrian Năstase, Ioan Melinescu și Ristea Priboi.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: