marți

16 iulie, 2024

11 februarie, 2020

Senatul a respins legea de aprobare a OUG 1/2020 prin care se prevedea un calendar de reliberalizare a piețelor de gaze naturale și energie electrică, după ce plafonarea prețurilor prin OUG 114 / 2018 determinase declanșarea procedurii de infringement din partea Comisiei Europene.

Camera Deputaților este camera decizională.

Votul în plen a fost precedat, săptămâna trecută de adoptarea unui raport comun de respingere a legii în  Comisiile buget, finanțe și bănci și, respectiv, economică din Senat.

(Citiţi şi: „Comisiile economică și de buget-finanțe din Senat au respins modificarea OUG 114”)


OUG 114 a obligat producătorii autohtoni de gaze gaze naturale să le vândă populației și centralelor termice la prețul plafonat de 68 lei/MWh, timp de trei ani. Totodată, producătorilor de electricitate li s-a impus un mecanism de plafonare a preţurilor.

Ca urmare, preţurile pe piața pentru agenții economici au crescut, iar România a devenit importatoare netă de gaze și electricitate în plină vară, când consumul este mai mic.

Guvernul a emis OUG 1 / 2020 după ce, la sfârșitul anului trecut, își angajase răspunderea în Parlament pentru modificările de mai sus și pentru altele, dar PSD a sesizat proiectul la Curtea Constituțională, iar modificările nu intraseră în vigoare.

OUG 114 / 2018 a avut ca efect pierderi de miliarde de lei în toate domeniile reglementate şi ca urmare a pierderii încrederii investitorilor străini în guvernarea României şi stabilitatea reglementărilor acesteia.

Infringementul și ordonanţa rectificatoare


OUG 1 / 2020 a stabilit ca să fie reliberalizată complet în două etape, până la 31 septembrie 2020, iar cea a electricităţii până la 31 decembrie 2020.

Astfel, Comisia Europeană ar putea renunţa la procedura de infringement privind piaţa gazelor şi nu ar mai demara-o pe cea privind piaţa electricităţii.

De asemenea, OUG 1 / 2020 a eliminat taxa de 2% pe cifra de afaceri a operatorilor din energie, datorată ANRE, ca şi alte prevederi din alte domenii, precum taxa pe activele bancare, creşterea cerinţelor de capital pentru administratorii pensiilor private și a oprit înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: