marți

5 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

14 iunie, 2016

buget pensiiSenatul, prima cameră sesizată, a votat luni un proiect de lege prin care contribuţiile de asigurările sociale scad cu 3% la angajat şi 2%. Ministrul Finanțelor, Anca Dragu, a declarat marți că bugetul nu-și permite  o scădere a veniturilor cu 7,7 miliarde de lei, suma la care este estimat impactul acestei eventuale legi.

Proiectul a fost inițiat de patru deputați PSD – Florin Iordache, Marian Neacşu, Florin Pâslaru şi Gabriel Vlase- și are ca scop „stimularea creşterii economice prin consum”.

Legea a trecut de Senat cu 67 de voturi „pentru”, 23 „împotrivă” şi o abţinere, dar Camera Deputaţilor este forul decizional pentru acest act normativ.

Argumentele din expunerea de motive:

  • Prezenta iniţiativă legislativă vine atât în întâmpinarea mediului de afaceri din România cât şi a populaţiei active şi propune o nouă reducere a cotei de contribuţie de asigurări sociale de stat cu 2 puncte procentuale la angajator şi cu 3 puncte procentuale la angajaţi
  • Banii care rămân atât la angajator, cât şi la angajat vor creşte puterea de cumpărare şi nivelul de trai şi astfel va creşte consumul, iar economia va creşte, susţin iniţiatorii
  • În acest fel va creşte numărul locurilor de muncă şi salariile, va creşte baza de calcul a contribuţiilor, iar companiile vor investi în tehnologii noi şi în producţie, munca la negru va scădea
  • „În anul 2014 Guvernul a luat măsura scăderii contribuţiei de asigurări sociale de stat datorate de angajator cu 5 puncte procentuale, măsură ce şi-a dovedit din plin eficacitatea. Creşterea economică validată de instituţiile europene a putut fi posibilă şi datorită creşterii productivităţii în mediul privat; în acelaşi timp, măsurile de relaxare a taxării muncii de care au beneficiat direct angajatorii pot fi recunoscute ca factori determinanţi pentru starea pozitivă a economiei întrucât angajatorii au putut reinvesti fondurile disponibile”.

Care ar putea fi viitoarele contribuții:

  • pentru condiții normale de muncă: 7,5% pentru contribuția individuală (în loc de 10,5%) și 13,8% pentru contribuția angajatorului (în loc de 15,8%)
  • pentru condiții deosebite de muncă: 7,5% (10,5%, acum) pentru contribuția individuală și 18,8% (față de 20,8%) pentru contribuția angajatorului;
  • pentru condiții speciale de muncă și pentru alte condiții de muncă: 7,5% (în loc de 10,5%) pentru contribuția individuală și de 23,8% (25,8%, acum) pentru contribuția angajatorului.

Reacția ministrului Finanțelor: Nu avem loc pentru o reducere atât de mare a veniturilor


Anca_Dragu_Paliu”Am făcut un calcul de impact. Ar costa bugetul 7,7 miliarde de lei (aplicarea măsurii – n. r.) Este o sumă foarte mare şi, pentru bugetul din 2017, deficitul bugetar este destul de mare. Noi trebuie să începem acest proces de consolidare fiscală graduală şi nu avem loc pentru o reducere a veniturilor atât de mare”, a explicat Anca Dragu, marți, la o dezbatere organizată de instituția pe care o conduce.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Guvernul av lua o decizie, eventual de suspendare a aplicării legii, după ce va apărea forma finală a reglementării.

”Din estimarea noastră, pentru anul anul viitor deficitul bugetar va fi 2,8%, poate 2,85%, cu măsurile prevăzute în Codul Fiscal pentru 2017, dar fără măsura de reducere a contribuţiilor de asigurări sociale cu 5 puncte procentuale, care nu este inclusă în deficitul bugetar pentru 2017”, a atras atenția Anca Dragu, citată de Agerpres.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Mult așteptatul pachet de măsuri fiscale, anunțat de coaliția de guvernare în urmă cu câteva luni a intrat oficial pe masa guvernului și a fost pus în transparență....

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: