vineri

19 aprilie, 2024

14 iunie, 2016

buget pensiiSenatul, prima cameră sesizată, a votat luni un proiect de lege prin care contribuţiile de asigurările sociale scad cu 3% la angajat şi 2%. Ministrul Finanțelor, Anca Dragu, a declarat marți că bugetul nu-și permite  o scădere a veniturilor cu 7,7 miliarde de lei, suma la care este estimat impactul acestei eventuale legi.

Proiectul a fost inițiat de patru deputați PSD – Florin Iordache, Marian Neacşu, Florin Pâslaru şi Gabriel Vlase- și are ca scop „stimularea creşterii economice prin consum”.

Legea a trecut de Senat cu 67 de voturi „pentru”, 23 „împotrivă” şi o abţinere, dar Camera Deputaţilor este forul decizional pentru acest act normativ.

Argumentele din expunerea de motive:

  • Prezenta iniţiativă legislativă vine atât în întâmpinarea mediului de afaceri din România cât şi a populaţiei active şi propune o nouă reducere a cotei de contribuţie de asigurări sociale de stat cu 2 puncte procentuale la angajator şi cu 3 puncte procentuale la angajaţi
  • Banii care rămân atât la angajator, cât şi la angajat vor creşte puterea de cumpărare şi nivelul de trai şi astfel va creşte consumul, iar economia va creşte, susţin iniţiatorii
  • În acest fel va creşte numărul locurilor de muncă şi salariile, va creşte baza de calcul a contribuţiilor, iar companiile vor investi în tehnologii noi şi în producţie, munca la negru va scădea
  • „În anul 2014 Guvernul a luat măsura scăderii contribuţiei de asigurări sociale de stat datorate de angajator cu 5 puncte procentuale, măsură ce şi-a dovedit din plin eficacitatea. Creşterea economică validată de instituţiile europene a putut fi posibilă şi datorită creşterii productivităţii în mediul privat; în acelaşi timp, măsurile de relaxare a taxării muncii de care au beneficiat direct angajatorii pot fi recunoscute ca factori determinanţi pentru starea pozitivă a economiei întrucât angajatorii au putut reinvesti fondurile disponibile”.

Care ar putea fi viitoarele contribuții:

  • pentru condiții normale de muncă: 7,5% pentru contribuția individuală (în loc de 10,5%) și 13,8% pentru contribuția angajatorului (în loc de 15,8%)
  • pentru condiții deosebite de muncă: 7,5% (10,5%, acum) pentru contribuția individuală și 18,8% (față de 20,8%) pentru contribuția angajatorului;
  • pentru condiții speciale de muncă și pentru alte condiții de muncă: 7,5% (în loc de 10,5%) pentru contribuția individuală și de 23,8% (25,8%, acum) pentru contribuția angajatorului.

Reacția ministrului Finanțelor: Nu avem loc pentru o reducere atât de mare a veniturilor


Anca_Dragu_Paliu”Am făcut un calcul de impact. Ar costa bugetul 7,7 miliarde de lei (aplicarea măsurii – n. r.) Este o sumă foarte mare şi, pentru bugetul din 2017, deficitul bugetar este destul de mare. Noi trebuie să începem acest proces de consolidare fiscală graduală şi nu avem loc pentru o reducere a veniturilor atât de mare”, a explicat Anca Dragu, marți, la o dezbatere organizată de instituția pe care o conduce.

Guvernul av lua o decizie, eventual de suspendare a aplicării legii, după ce va apărea forma finală a reglementării.

”Din estimarea noastră, pentru anul anul viitor deficitul bugetar va fi 2,8%, poate 2,85%, cu măsurile prevăzute în Codul Fiscal pentru 2017, dar fără măsura de reducere a contribuţiilor de asigurări sociale cu 5 puncte procentuale, care nu este inclusă în deficitul bugetar pentru 2017”, a atras atenția Anca Dragu, citată de Agerpres.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: