marți

4 octombrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

21 septembrie, 2022

Senatul a adoptat miercuri un proiect de majorare a indemnizațiilor demnitarilor și creșterea sporurilor cu 25% pentru funcționarii publici implicați în procesul legislativ. Decizia Senatului apare în ziua în care judecătorii CCR au decis că majorările salariale din sistemul public care urmau să se aplice demnitarilor sunt neconstituționale.

Senatul a adoptat majorările cu 91 de voturi „pentru” (PSD, PNL, UDMR și parlamentari de la AUR) și 22 „împotrivă” (USR).

Parlamentarii au modificat ordonanța care excepta de la majorarea veniturilor demnitarii și aleșii locali. Un amendament propus de UDMR prevede majorarea indemnizațiilor pentru cei care ocupă funcții de demnitate publică de la 1 noiembrie 2022 și majorarea cu 25% a salariilor şi sporurilor personalului de specialitate implicat în procesul legislativ din cadrul Secretariatului General al Guvernului, Parlamentului, Consiliului Legislativ şi Administraţiei Prezidenţiale.


Printre indemnizațiile care ar putea fi majorate se numără și cele ale primarilor sau președinților de consiliile județene sau locale.

Senatul este primă cameră sesizată, camera decizională fiind Camera Deputaților.

Marcel Boloș: Un ministru din UE câștigă 15.000 euro, în România 2.500

Întrebat despre posibila majorare a salariilor, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a declarat după ședința de guvern de miercuri că în Uniunea Europeană un ministru câștigă 15.000 de euro, în timp ce în România indemnizația acestuia este de 2.500 de euro.

„Luați-l ca un exercițiu de reflecție. De multe ori am fost la reuniunile Consiliului de miniștrii și (…) nivelurile miniștrilor de salarizare depășesc 15.000 de euro în timp ce un demnitar al României are 2.500 de euro.


Și acest lucru spune foarte multe despre ceea ce înseamnă sistemul de salarizare românesc al demnitarilor, pe care poate îl criticăm, față de ceea ce înseamnă al omologilor din străinătate. Să nu credeți că avem niveluri de salarizare care sunt în comparație cu altor demnitari sfidătoare, sunt de bun simț.

Un exercițiu de solidaritate ratat

Întrebat dacă salariile demnitarilor ar trebui majorate, ministrul Boloș a spus:

„Mă puneți într-o situație foarte delicată acum ca să mă raportez la ce se întâmplă cu marea masă a oamenilor. În solidar cu oamenii ați văzut că până acum Parlamentul și Guvernul nu au adoptat astfel de decizii care pentru oameni sunt foarte sensibili. Această înghețare a salariilor este probabil un exercițiu de solidaritate”.

Senatul l-a contrazis miercuri pe Marcel Boloș și a decis creșterea salariilor demnitarilor.

CCR decizie de neconstituționalitate pe majorările salariale din sistemul public

Curtea Constituțională a admis miercuri sesizările USR în legătură cu proiectele de lege privind majorările salariale din sistemul public.

USR a contestat la CCR, pe 8 iunie, majorările salariale acordate demnitarilor, invocând lipsa fişei financiare, încălcarea principiului bicameralismului şi încălcarea procedurilor parlamentare de adoptare a legilor.

Reprezentanţii USR au adăugat că, miercuri, majoritatea PSD-PNL-UDMR a adăugat la OUG 115/2022, în care erau exceptaţi demnitarii şi aleşii locali, un amendament fix pentru ca aceştia să primească indemnizaţii mărite.

Astfel, la propunerea senatorilor UDMR Turos Lorand şi Fejer Laszlo-Odon, prin legea de aprobare a OUG 115/2022 indemnizaţiile lunare pentru cei care ocupă funcţii de demnitate publică, alese şi numite) vor creşte de la 1 noiembrie 2022. Concret, cuantumul brut al indemnizaţiilor va fi stabilit prin înmulţirea coeficientului prevăzut de Legea salarizării unitare cu salariul minim pe ţară pentru anul 2021.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

13 state membre UE au semnat o scrisoare prin care solicită Bruxelles-ului să propună un plafon de preț la gaz la reuniunea miniștrilor UE de energie de săptămâna

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: