Senatul a adoptat miercuri proiectul de modificare a Codului penal, în forma în care a fost elaborat de Comisia specială condusă de Florin Iordache.
Senatorii au adoptat proiectul de lege cu 75 de voturi „pentru”, 32 de voturi „împotrivă” și o abținere. USR a votat „împotrivă”. Săptămâna viitoare, proiectul ar urma să ajungă la vot în camera Deputaților, care este for decizional.
Comisia pentru legile justiției condusă de Florin Iordache a dat marți raport favorabil pe proiectului de modificarea a Codului penal, eliminând din forma inițială mai multe prevederi declarate neconstituţionale de către Curtea Constituțională.
Comisia specială a decis să rămână în proiect mai multe articole contestate, invocând că nu au fost atacate sau nu au fost declarate neconstituţionale de către Curtea Constituțională. Între acestea:
- reducerea termenelor de prescripţie a pedepselor – termenele pentru răspunderea penală răspunderii penale vor fi: 1) de 8 ani, faţă de 10 ani în legea în vigoare, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani; 2) de 6 ani, în loc de 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani
- este dezincriminată neglijența în serviciu
- favorizarea infarctorului nu este infracțiune atunci când este vorba despre emiterea, aprobarea sau adoptarea de acte normative
- modificarea art.290 limitează la un an denunțul mituitorului, pentru ca acesta să nu mai fie pedepsit (Mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta, dar nu mai târziu de 1 an de la data săvârşirii acesteia). La fel și în cazul cumpărării de influență.