joi

30 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

29 septembrie, 2014

Senatorii vor lucra în circumscripţiile electorale, în săptămâna 6 – 13 octombrie, a decis luni Biroul Permanent al acestei camere parlamentare.

Potrivit vicepreşedintelui Biroului Permanent al Senatului, Cristian Dumitrescu, decizia a fost luată cu 8 voturi ”pentru” şi 4 voturi ”împotrivă”.

Săptămâna aceasta, Senatul lucrează luni şi marţi, când va avea şi plen reunit cu deputaţii, şi miercuri, când va fi o şedinţă de plen.


Activitatea Parlamentului a început anul acesta pe 3 februarie, iar la sfârşitul lunii aprilie senatorii şi deputaţii au intrat în vacanţă până pe 26 mai, după alegerile pentru Parlamentul European.

Ca şi atunci, senatorii au anunţat luni că vor „desfăşura activităţi în teritoriu”, nu că întrerup activitatea de legiferare.

Printre alte subiecte aflate pe agenda Senatului se numără şi cererea DNA de ridicare a imunităţii senatorilor Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu în Dosarul Microsoft.

Potrivit procedurii DNA a trimis referatul procurorului general al României, acesta a înaintat cererea şi documentaţia către Ministrul Justiţiei, care le transmite camerelor parlamentare de care aparţin cei vizaţi de solicitarea de ridicare a imunităţii.


Actele sunt analizate mai întâi în Comisia juridică, iar arportul şi recomandarea acesteia se trimite plenului camerei, pentru votul pe ridicarea imunităţii.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a declarat luni că nu a primit încă solicitarea DNA.

DNA a cerut vineri încuviinţarea începerii urmăririi penale a nouă foşti miniştri. Dintre aceştia, doi sunt senatori PSD – Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu, iar unul este deputat – Valerian Vreme (PDL), iar Dan Nica (PSD) este europarlamentar.

Ecaterina Nadronescu este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani, în perioada în care avea calitatea de ministru. „În perioada 2001 -2009, ar fi pretins şi primit de la firma SIVECO şi firmele colaboratoare foloase necuvenite constând în sume de bani sau calculatoare, pentru sine sau pentru altul, în scopul de a le asigura derularea unor proiecte cu ministerul”, potrivit unui comunicat remis vineri de către DNA.

Şerban Mihăilescu este acuzat de instigare la abuz în serviciu, trafic de influenţă şi spălare de bani: „În perioada aprilie – noiembrie 2004, ar fi pretins şi primit o parte din suma de circa 20 milioane USD virată de Fujitsu Siemens Computers în contul unor societăţi de tip off – shore cu titlu de consultanţă şi asistenţă tehnicăaferentă contractului încheiat cu Guvernul României pentru ca, în baza influenţei pe care o avea, să asigure încheierea contractului în condiţiile propuse de firma Fujitsu Siemens Computers;)”, potrivit DNA.

Dosarul Microsoft

Procurorii DNA au anunţat în luna iunie să investighează patru contracte privind achiziţia de bunuri şi servicii IT, contracte încheiate, derulate şi suplimentate pe parcursul mai multor guvernări, începând cu guvernul Năstase.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Dosarul DNA a fost deschis pornind de la sesizarea primită, la 5 iunie 2013,  de la Corpul de Control al Primului – Ministru, ca urmare a acţiunii de control efectuată la Ministerul pentru Societatea Informaţională şi la Ministerul Educaţiei Naţionale, în legătură cu închirierea de licenţe educaţionale.

O parte a dosarului, în care apar şi aceşti nouă miniştri, vizează contractele pentru licenţe Microsoft.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: