luni

15 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

7 octombrie, 2019

Senatorul republican Lindsey Graham (foto), un susținător al președintelui Donald Trump, și alți senatori republicani au criticat decizia acestuia de a retrage trupele americane de pe două poziții din Siria, permițând astfel Turciei să atace milițiile kurde din zonă. Milițiile kurde au fost aliații SUA în războiul cu ISIS.

„Această decizie impulsivă a anulat toate victoriile anterioare și a aruncat regiunea în haos, în favoarea Iranului și a ISIS”, a declarat Lindsay Graham, citat de MilitaryTimes.

Decizia marchează o schimbare radicală de poziție a politicii externe a Statelor Unite în regiune și dă, practic, undă verde Turciei să atace forțele kurde din nordul Siriei, forțe care, până în prezent au fost sprijinite și antrenate de americani.


Kurzii au fost unii dintre cei mai de încredere parteneri ai SUA în Siria și au jucat un rol-cheie în campania care a dus la înfrângerea ISIS.

(Citiți și: „SUA aprobă ofensiva Turciei în nordul Siriei împotriva milițiilor kurde”)

Alți senatori republicani au deplâns decizia lui Donald Trump, catalogând-o drept „o greșeală catastrofală” și acuzându-l pe președinte că felul în care ia deciziile nu sunt corespunzătoare cu cele ale unui comandant șef al forțelor americane, potrivit Axios.com.

Lindsey Graham a considerat decizia „enervantă”, „mioapă și iresponsabilă”, din cauza amenințării potențiale la securitatea națională a SUA și a solicitat măsuri care să-l facă pe președintele american să revină asupra deciziei sale.

Criticii republicani se alătură astfel celor democrați. „Donald Trump a luat decizia contrar sfaturilor diplomaților și ale liderilor militari” și „nici măcar nu i-a anunțat pe aliații noștri kurzi. Doctrina Trump continuă: abandonarea aliaților și încurajarea adversarilor”, potrivit senatorului Tim Kaine.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: