miercuri

17 aprilie, 2024

16 noiembrie, 2021

Creșterea PIB pe primele trei trimestre ale anului curent a fost de +7,1% pe seria brută și 6,8% pe seria ajustată sezonier, potrivit datelor publicate de INS. În T3 2021, deși avansul a fost de doar 0,3% față de T2 2021, rezultatul a ajuns la 7,2% în termeni reali pe seria brută și de 8% pe seria ajustată sezonier faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent.

INS a recalculat evoluțiile trimestriale din anii anteriori și a reașezat valorile pe cele patru trimestre din 2019 încoace atât în plus cât și minus, situația rezultată fiind prezentată mai jos, cu observația că nivelul creșterii economice din urmă cu doi ani a urcat ușor, de la 4,1% la 4,2% și s-a păstrat la -3,9% pentru 2020. Reamintim că datele au fost revizuite în conformitate cu practica europeană. Ele sunt provizorii în anul curent, semidefinitive la un an și rămân definitive de-abia la doi ani distanță.

În mod uzual anilor, distribuția PIB pe parcursul anului este de circa 70% pe intervalul T1-T3/ 30% T4, adică ultimul trimestru va avea cea mai mare pondere în rezultatul final al economiei. În această ipoteză, pentru a bifa la finalul lui 2021 prognoza de 7% ( necesară inclusiv pentru ținta de deficit bugetar), avem nevoie de menținerea ritmului de creștere la +6,8% în T4, în pofida reaprinderii pandemiei, a creșterii puternice a prețurilor din industrie și a problemelor de aprovizionare cu componente.


Recalcularea evoluțiilor trimestriale pe seria ajustată sezonier, pentru a permite o mai bună comparabilitate a evoluțiilor economice pe parcursul anului și între țările membre UE, confirmă că revenirea rezultatului economic la nivelul prepandemie s-a produs în T2 2021 (deja +1% la valoarea trimestrială).

Cu toate acestea, inclusiv prin dispariția treptată a efectului de bază favorabil ( din perspectivă statistică), evoluția produsului intern brut trimestrial față de trimestrul precedent a încetinit vizibil, în mod sistematic, de la +5,7% în T3 2020 până la doar +0,3% în T3 2021, fiind posibilă chiar o trecere ușoară în domeniul negativ pe finalul anului.

Dacă se face o trimitere înapoi în timp, se poate vedea că revenirea economică ne-a permis în T3 2020 să ne situăm la doar +1,2% nivelul din T3 2019, pe seria brută (pe calculele pe varianta-semnal a INS avem 2,5% în serie ajustată sezonier). Este o realitate de la care ar trebui să plecăm într-o perioadă în care se solicită creșteri semnificative ale diverselor tipuri de venituri acordate din bugetul statului.

De reținut în ce privește rezultatul nominal al PIB, prognoza oficială de toamnă a Comisiei Naționale de specialitate a majorat din nou semnificativ valoarea avută în vedere inițial și utilizată la fundamentarea bugetului pe anul în curs. Deși deflatorul utilizat la trecerea în prețurile perioadei de bază a fost majorat substanțial, în contextul unei inflații crescute la consumator (ajunsă în octombrie la 7,94% în termeni anuali), prognoza de 7% din vară a fost păstrată.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: