joi

18 iulie, 2024

16 noiembrie, 2016

revolutieUPDATE 14.10: Premierul Dacian Cioloș l-a demis miercuri pe Adrian Sanda, șeful Secretariatului de Stat pentru problemele Revoluționarilor. Acesta din urmă este în continuare audiat de procurorii care investighează cazul.

***

Știrea inițială:


O mare parte din cele 3.505 de titluri de “Luptător cu rol determinant în Revoluție” au fost obținute ilegal, în schimbul unor sume de bani, afirmă un comunicat al Parchetului General, care anunță percheziții în șase județe într-un dosar care are ca obiect traficarea acestor titluri.

În acest dosar a fost ridicat miercuri și dus la audieri secretarul de stat Adrian Sanda, șeful Secretariatului de Stat pentru problemele Revoluționarilor.

Potrivit legii, persoanele din categoria “Luptător cu rol determinant în Revoluție” beneficiază de drepturi bănești majorate față de ceilalți revoluționari – de la 1 ianuarie 2015, pe lângă drepturile acordate celorlalte categorii de revoluționari, ei primesc o indemnizație de gratitudine în valoare de 2.020 de lei/lunar, conform art. 8 alin. 3 din Legea nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare.

Potrivit unor surse cursdeguvernare.ro mita pentru un titlu de “Luptător cu rol determinant în Revoluție” era de 10.000 de euro.


Cei mai mulți dintre cei care și-au cumpărat un astfel de titlu au folosit altă metodă de mituire – aveau o înțelegere cu persoanele de care depindea avizarea (oficiali din sceretariatul de sta și lideri ai unor organizații de revoluționari), astfel încât cei mituiți să încaseze restanțele adunate de la 1 ianuarie 2015 și până la data intrării în plată.

Sumele restante pentru fiecare persoană se cifrează între 40.000 – 80.000 de lei. 

Beneficiarii rămâneau să primească 2.020 de lei lunar.

 

În cazul titlurilor de “Luptător cu rol determinant în Revoluție” obținute fraudulos, procurorii suspectează că ele au fost eliberate în urma „oferirii unor sume de bani persoanelor care aveau influenţă asupra membrilor celor două instituţii ale statului” – Secretariatului de Stat pentru Recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 (SSPR) și Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 (CPRD).

Miercuri dimineața se desfășurau 21 percheziții (la domicilii și sedii de instituții) în București și cinci județe –  Ilfov, Braşov, Bistriţa Năsăud, Caraş Severin şi Vrancea efectuează un număr de 21 de percheziţii domiciliare, atât la domiciliile/reşedinţele persoanelor implicate în săvârşirea infracţiunilor menţionate mai sus cât şi la sediile unor instituţii publice.

Dosarul instrumentat de Secția de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie are ca obiect săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, trafic de influență, cumpărare de influență şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Acuzațiile concrete, prezentate de procurori:

Din probele administrate până în acest moment a rezultat că prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 95/2014 a fost modificată şi completată Legea nr. 341/2004 a recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987, în sensul introducerii unei noi categorii de revoluţionari şi anume „Luptător cu Rol Determinant” – atribuit celor care în perioada 14 – 22 decembrie 1989 au avut un rol determinant la declanşarea şi victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, şi-au pus viaţa în pericol în confruntările cu forţele de represiune, au ocupat şi apărat obiectivele de importanţă deosebită, care au aparţinut regimului totalitar, doar în localităţile în care, în urma acestor acţiuni şi confruntări, au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga dictatorului.

Această modificare legislativă a favorizat apariţia, atât la nivelul asociaţiilor judeţene de revoluţionari cât şi la nivelul celor două instituţii publice cu atribuţii în acordarea acestor titluri (Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 – CPRD şi  Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 – SSPR) a unor persoane interesate să promoveze acţiunile revoluţionarilor din ţară, solicitându-le acestora în schimb diferite sume de bani pentru obţinerea în mod fraudulos a titlurilor de „Luptător cu rol determinant” în cadrul Revoluţiei şi, implicit, obţinerea ilegală a drepturilor băneşti aferente.

Totodată, din analiza probatoriul administrat în cauză a rezultat faptul că mai multe persoane interesate să obțină calitatea de  “Luptător cu rol determinant în Revoluție” au promis, oferit sau dat bani ori alte foloase pentru ei sau pentru alții, direct ori indirect, unor persoane din cadrul SSPR și CPRD, care aveau influență sau au lăsat să se creadă că au influență asupra unor funcționari din cadrul acestor instituții cu putere de decizie, pentru a-i determina pe aceștia să îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu sau să îndeplinească aceste acte contrar acestor îndatoriri.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: