joi

18 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 martie, 2018

Directorul general Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), Roberto Azevedo, a spus luni reprezentanților statelor membre „să prevină căderea primelor piese de domino” care pot duce la războiul comercial previzibil în spatele declaraţiilor oficiale.

Roberto Azevedo (FOTO) a avertizat că există riscul real al escaladăriii barierelor comerciale şi (ca urmare) al declanşării unei recesiuni profunde, potrivit Reuters.

Politicile comercială globale sunt perturbate de anunţul de săptămâna trecută al preşedintelui american Donald Trump referitor la impunerea de tarife pentru importurile de oţel şi aluminiu. Anunţul a atras după sine avertismente privind adoptarea unor măsuri reciproce din partea celrolalți partneri importanți de pe piață şi a provocat îngrijorări legate de viitorul sistemului comercial.


„Trebuie să facem toate eforturile pentru a evita căderea primelor piese de domino. Este încă timp”, a spus directorul general al OMC delegaţiilor participante la o reuniune cu uşile închise, care a avut loc la Geneva.

De asemenea, „potrivit anunţurilor recente privind măsuri de politici comerciale, este clar că asistăm acum la un risc mult mai mare şi real al unei escaladări a barierelor comerciale la nivel global”, a mai declarat liderul OMC.

Roberto Azevedo este, de obicei, foarte reţinut în remarcile sale referitoare la politicile comerciale ale statelor membre ale OMC, dar joacă şi rolul de gardian al reglementărilor comerciale globale şi de prevenire a protecţionismului, remarcă Reuters.

Planul lui Trump de introducere a tarifelor pentru importurile de oţel şi aluminiu l-a făcut pe șeful OMC să rupă tăcerea şi să-și exprime îngrijorarea, afirmând că un război comercial nu ar fi în interesul nimănui.


Oficiali din domeniul comerţului au spus că mulţi diplomaţi participanţi la reuniune şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu protecţionismul, iar 11, între care reprezentantul UE, au exprimat îngrijorări foarte puternice în special privind anunţul de joi al preşedintelui Trump.

UE, Mexic, Japonia, Australia, China, Coreea de Sud, Brazilia, Norvegia, Canada, India şi Venezuela au avertizat în legătură cu efectul măsurii lui Trump şi au cerut Statelor Unite să se mai gândească.
Oficialii comerciali au spus că reprezentantul american la întâlnire, care a fost convocată iniţial pentru a discuta despre o conferinţă ministerială din Argentina, a vorbit doar despre agenda iniţială, fără să menţioneze planul SUA referitor la tarife.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: