Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și-a depus candidatura pentru funcţia de guvernator al băncii centrale din Norvegia, a anunţat marţi Ministerul de Finanţe de la Oslo.
„Ministerul de Finanţe m-a contactat în noiembrie şi m-a întrebat dacă aş lua în considerare o astfel de poziţie. Am făcut asta acum. E o poziţie pentru care sunt foarte motivat”, a declarat Jens Stoltenberg, citat de Reuters.
Poziţia de guvernator al băncii centrale se va elibera la 1 martie, dar șeful NATO a precizat că şi-ar încheia mai întâi mandatul de la NATO, care va dura până la sfârşitul lunii septembrie 2022.
Jens Stoltenberg, care are studii de economie, a fost premier al Norvegiei în 2000-2001 şi 2005-2013, înainte de a deveni în 2014 secretar general al NATO.
Printre alte posturi guvernamentale, el a mai fost şi ministru de finanţe.
Actuala guvernatoare adjunctă a Norges Bank, Ida Wolden Bache, văzută de mulţi ca unul dintre favoriţi, se numără de asemenea printre cele 22 de persoane care concurează pentru post.
Ambii, și Jens Stoltenberg și Ida Wolden Bache, au fost îndemnați de minsitrul de Finanțe să aplice pentru această poziție importantă.
Candidatul învingător se va ocupa de stabilirea ratelor dobânzilor, precum şi de supravegherea puternicului fond suveran al bunăstării pe care îl deţine Norvegia, cel mai mare din lume, cu active de 1.400 de miliarde de dolari.
Jens Stoltenberg a absolvit un masterat în economie, nu a lucrat niciodată la banca centrală.
Oeystein Olsen, actualul guvernator al băncii centrale norvegiene, va împlini 70 de ani în ianuarie și a anunțat că se va retrage la sfârșitul lunii februarie, cu 10 luni înainte de încheierea celui de-al doilea mandat de șase ani pe care l-a obținut.
Criticii candidaturii lui Jens Stoltenberg susțin că atât credibilitatea băncii, cât și a fondului ar fi puse în pericol prin instalarea la conducerea instituției a unui fost politician care, în plus, este prieten apropiat cu actualul lider laburist și prim-ministru, Jonas Gahr Store.
Gisle James Natvik, profesor la Norwegian Business School (BI), consideră că pe Stoltenberg îl descalifică experiența politică și cea din fruntea NATO, și a declarat pentru Financial Times că eventuala sa numire ar putea slăbi banca centrală.