joi

18 aprilie, 2024

9 octombrie, 2016

rachete-iskanderPerioada actuală este „mai periculoasă” decât Războiul rece, a declarat sâmbătă șeful diplomației germane, Frank-Walter Steinmeier cotidianului Bild, în contextul numeroaselor tensiuni existente între SUA și Rusia.

„Este o iluzie să credem că este vorba despre vechiul Război rece. Timpurile actuale sunt diferite, mai periculoase”, a declarat ministrul german al afacerilor externe, care a adăugat:

„Pericolul unei confruntări militare este considerabil (…) Acest pericol nu a fost niciodată atât de important și încrederea între Vest și Est niciodată atât de slabă”, a spus Walter Steinmeier.


SUA au suspendat la începutul săptămânii negocierile cu Rusia pentru încetarea focului în Siria, iar vineri au acuzat Moscova și Damascul de „crime de război” în Alep. Acuzația a atras o replică dură din partea Rusiei, care a precizat că afirmația poate avea consecințe juridice.

Consiliul de securitate ONU – rezoluțiile depuse de Franța și Rusia pe tema Siria au fost respinse

Sâmbătă, Rusia s-a opus prin veto unui proiect de rezoluție propus de Franța care făcea apel la un armistițiu imediat în Siria și la încetarea loviturilor aeriene și a zborurilor militare la Alep.

În aceeași zi a fost respinsă și propunerea Moscovei, ambasadorul britanic la Națiunile Unite, Matthew Rycroft, acuzând că intenția demersului este „de a deturna în mod cinic atenția de la necesitatea încetării bombardamentelor asupra Alepului”.

Rusia a desfășurat rachete Iskander-M în Kaliningrad

Relația dintre SUA și Rusia a început să se deterioreze după anexarea Crimeei, în 2014, acțiune urmată de instituirea mai multor sancțiuni economice împotriva Federației.


Situația din estul Europei continuă să fie deosebit de tensionată.

Sâmbătă, ministerul rus al apărării a anunțat desfășurarea de rachete Iskander-M, care pot transporta focoase nucleare, în enclava Kaliningrad, situată între Lituania și Polonia.

Mișcarea a fost observată de americani încî de vineri, un oficial din domeniul informațiilor afirmând că acțiunea „ar putea fi un gest politic, o demonstrație de forță, (prin care Rusia – n. red.) își exprimă nemulțumirea față de NATO”.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: