sâmbătă

27 aprilie, 2024

15 februarie, 2016

gheorghe nicolae dipiGheorghe Nicolae (foto), fostul șef al Departamentului de Informații și Protecție Internă – DGIPI (fosta, așa-numită ”Doi si-un sfert”), serviciul secret al MAI, și fostul său adjunct, Nelu Zărnică, sunt acuzați că au folosit fondurile operative pentru cheltuieli de protocol și de înzestrare a instituției.

Gheorghe Nicolae afost pus sub urmărire penală luni, când s-a prezentat la DNA.

Numit la conducerea DIPI în noiembrie 2014, de către fostul premier Victor Ponta și la propunerea lui Gabriel Oprea, el și adjunctul său Nelu Zărnică au fost revocați din funcție, săptămâna trecută, prin decizie a prim-ministrului Dacian Cioloș.


Gheorghe Nicolae, chestor principal de poliție, la data faptelor șef al Departamentului de Informații și Protecție Internă (D.I.P.I.) cu rang de secretar de stat, ceste acuzat de:

  • complicitate la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
  • două infracțiuni de deturnare de fonduri, dintre care în formă continuată (11 acte materiale)

Nelu Zărnică, chestor principal de poliție, la data faptei adjunct al șefului DIPI, cu rang de subsecretar de stat, este acuzat de

  • deturnare de fonduri, în formă continuată (2 acte materiale).

Nicolae Gabriel Pavel, comisar șef de poliție, la data faptei șef al Serviciului Juridic din cadrul DIPI, acuzat de:

  • complicitate la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată

Dănuț Marian Iacob, comisar șef, la data faptei șef al Diviziunii Administrative în cadrulDIPI, urmărit penal pentru:

  • deturnare de fonduri, în formă continuată (3 acte materiale)

Faptele


“În vara anului 2015, suspecții Nicolae Gheorghe, în calitate de secretar de stat în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă și Pavel Gabriel-Nicolae, șef al serviciului juridic, prin întocmirea documentației aferente, au contribuit la achiziționarea unor bunuri din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, fără ca acestea să fie folosite la acest tip de activități.

Acest lucru s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziționarea bunurilor din fondurile operative, strict la situații legate de folosirea lor în activități de urmărire penala a infracțiunilor de corupție.

Ca urmare a încălcării atribuțiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, iar D.I.P.I. a beneficiat de dotarea cu bunurile respective, în valoare de 91.295,73 euro, folosul fiind necuvenit în raport cu destinația legală a fondurilor operative.

În perioada 21 august – octombrie 2015, suspectul Nicolae Gheorghe, în aceeași calitate, a schimbat destinația folosinței bunurilor respective, achiziționate în modalitatea de mai sus.

În perioada 2014 – 2015, suspectul Nicolae Gheorghe, în calitate de secretar de stat și ordonator de credite în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă, în mod repetat, a aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbată destinația sumei de 238.173,47 lei, alocată instituției pentru fonduri operative, în scopul efectuării unor cheltuieli de protocol ori pentru înzestrarea instituției, care nu au fost circumscrise activităților, acțiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operative.

În aceeași manieră au procedat cu suma totală de 14.353,51 lei și suspecții Zărnică Nelu și Iacob Marian-Dănuț, în calitate de ordonatori de credite în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă”, potriivt unui comunicat al DNA.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: