8 iulie, 2013

Banca Centrală Europeană nu poate rezolva criza din zona euro, a declarat şeful Bundesbank, Jens Weidmann (foto), duminică, făcând presiuni asupra guvernelor din UE să-şi redreseze economiile şi să-şi întărească regulile fiscale, relatează Reuters.

Weidmann s-a adresat unei conferinţe a economiştilor, în sudul Franţei, la trei zile după ce BCE a făcut un gest fără precedent şi a declarat că intenţionează să păstreze rata dobânzii la nivele scăzute, pe o perioadă lungă de timp şi ar putea chiar să o mai reducă în viitor.

„Politica monetară a făcut deja foarte multe pentru a absorbi consecinţele economice ale crizei, dar nu poate rezolva criza”, a spus Weidmann, în discursul său.


„Acesta este consensul la care a ajuns Consiliul Guvernatorilor. Criza a adus deficienţe structurale, aşa că este nevoie de soluţii structuale”, a explicat el.

Weidmann, recunoscut ca fiind cel mai agresiv dintre cei 23 de membri ai Consiliului Guvernatorilor BCE, nu vrea ca banca să intervină prea mult în rezolvarea crizei economice comunitare, astfel încât să permită guvernelor să-şi adapteze reformele.

Oficialul Bundesbank a vorbit la o zi după ce doi dintre oficialii BCE, Christian Noyer şi Benoit Coeure, au spus că decizia băncii de a-şi abandona insistenţa tradiţională de a nu-şi lua angajamente pe termen lung a fost o schimbare de comunicare, dar nu este o schimbare de strategie, pentru că aceasta se bazează pe monitorizarea inflaţiei, a economiei reale şi a dezvoltărilor monetare.

„Zona euro este în curs de normalizare, trebuie să fie lăsată în pace, protejată şi să i se permită să se vindece”, a spus Coeure, în aceeaşi conferinţă de duminică, pentru a explica decizia BCE de a oferi o îndrumare pe termen lung, în timp ce cere guvernelor să rezolve problemele structurale.


Deşi nu vede suficient sprijin în zona euro pentru ca guvernele să renunţe la suveranitate asupra unor probleme fiscale, pentru o uniune fiscală, ce ar preveni asemenea de crize în viitor, Weidmann a subliniat nevoia ca Europa să-şi întărească diciplina financiară.

„Pentru a avea întregul potenţial al monedei unice europene, sunt necesare eforturi pe două direcţii: reforme structurale şi eliminarea garanţiilor implicite pentru bănci şi bonduri guvernamentale”, a mai spus Weidmann.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: