vineri

29 martie, 2024

12 mai, 2021

Doina Gradea și Georgică Severin au fost demiși marți, o consecință a faptului că parlamentarii au respins rapoartele de activitatea ale TVR și Radioului Public pe anii 2017, 2018 și 2019. Tot Parlamentul urmează să valideze o nouă conducere a celor două instituții.

PNL și USR-PLUS și-au împărțit cele două funcțiii publice și urmează să propună legisativului pe Ramona Săseanu pentru șefia TVR (propunerea PNL) și Liviu Popescu la SRTV (propunerea USR-PLUS).

Plenul a respins, marţi, rapoartele de activitate ale Societăţii Române de Televiziune și ale Radioului Public pe anii 2017, 2018 şi 2019.


Totodată, preşedintele Senatului, Anca Dragu, a precizat că respingerea rapoartelor atrage demiterea de drept a Consiliului de administraţie al celor două instituții.

„Ca urmare, Consiliul de administraţie al televiziunii publice a fost demis.Parlamentul numeşte un preşedinte interimar cu un mandat bine definit pe o perioadă de 6 luni (…) Respingerea raportului anual de activitate atrage demiterea de drept a consiliului de administratie al SRR. Având în vedere acest lucru, consiliul de administratie al SRR a fost demis. Potrivit aceleiaşi legi, la propunerea comisiilor parlamentare de specialitate, în cazul demiterii consiliului de administraţie şi inexistenţei unui director general, Parlamentul numeşte un director general interimar al SRR cu un mandate bine definit ce nu poate depăşi 6 luni”, a explicat Anca Dragu.

De asemenea, Parlamentul a votat şi suplimentarea ordinii de zi a şedinţei de marţi cu un punct care vizează numirea directorilor interimari ai SRTv şi SRR pentru o perioadă de şase luni.

Negocierile pentru șefia celor două instituții publice s-au purtat mai bine de trei luni de zile, în final Coaliția de guvernare a decis să majoreze funcțiile de conducere pentru TVR și SRTV, de la două la patru. PNL, USR-PLUS și UDMR au decis să modifice legea și să reintroducă patru funcții de conducere, în loc de două câte sunt în prezent.


Această lege este în curs de modificare în comisiile de specialitate ale Parlamentului. Până când aceasta va fi modificată, Coaliția a decis să numească șefi interimari pe o perioadă de maxim 6 luni, pentru cele două funcții de conducere care urmează să devină vacante în cursul zilei de miercuri.

În plus, la ședința de plen reunită a fost programată și validarea a patru membri la CNA. Comisiile de cultură ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au dat avize favorabile, în urma audierii, pentru patru dintre cei cinci candidaţi propuşi pentru cele patru posturi vacante de membri titulari în Consiliul Naţional al Audiovizualului.

Candidaţii care au fost audiaţi sunt:

  • Mircea Toma – membru titular (din partea Guvernului), avându-l ca supleant pe Dan Radu;
  • Valentin Jucan – membru titular (din partea Guvernului), supleant Rareş Niculescu;
  • Dorina Rusu – membru titular (susţinută, pentru un nou mandat, de preşedintele Klaus Iohannis), supleant Oana Mihalache;
  • Ionel Palăr – membru titular (susţinut de PNL), supleant Valentina Postelnicu;
  • Radu Herjeu – membru titular (susţinut de PSD), fără supleant.

Toți candidaţii propuşi ca membri titulari şi supleanţi au primit avize favorabile, cu majoritate de voturi, cu excepţia lui Radu Herjeu, care a avut un singur vot favorabil.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: