miercuri

17 aprilie, 2024

23 iunie, 2021

ursula von der leyen presedinte comisia europeanaLegea maghiară ce interzice „promovarea” homosexualităţii în rândul minorilor este o „ruşine” şi contravine „valorilor fundamentale ale UE”, a declarat, miercuri, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Le-am dat instrucţiuni comisarilor de resort să trimită autorităților maghiare, înainte de intrarea în vigoare a legii, o scrisoare în care să se menționeze îngrijorările noastre de natură legală,” a declarat şefa executivului european, într-o întâlnire cu presa.

O declaraţie a 15 din cele 27 de state membre ale UE îndeamnă Comisia să ia măsuri împotriva Ungariei în legătură cu această lege adoptată săptămâna trecută de Parlamentul de la Budapesta.


Reglementarea interzice punerea la dispoziţia minorilor de cărţi sau filme în care există referiri la altfel de orientări sexuale decât heterosexualitatea. De asemenea, lege interzice portretizarea comunităţii LGBT ca fiind o parte normală a societăţii.

Declaraţia iniţiată de Belgia a fost semnată până acum de Olanda, Luxemburg, Franţa, Germania, Irlanda, Austria, Italia, Spania, Danemarca, Finlanda, Suedia şi cele trei republici baltice.

„Această lege face în mod evident discriminare între oameni pe baza orientării lor sexuale”, a mai declarat miercuri von der Leyen, asigurând că va „folosi toate puterile Comisiei pentru a garanta respectarea drepturilor tuturor cetăţenilor UE”, scrie AFP, preluată de Agerpres.

Vicepreşedinta CE Vera Jourova a anunțat marţi că executivul european examinează controversata lege pentru a stabili „dacă şi cum încalcă dreptul european”.


Reglementarea a provocat îngrijorarea apărătorilor drepturilor omului, mai ales în contextul politicii anti-LGBT promovate de Guvernul Viktor Orban, și ar putea duce la interzicerea unor cărți și filme celebre.

Serialele precum „Friends” sau filmele precum „Bridget Jones”, „Harry Potter” şi „Billy Eliot”, în care este menţionată homosexualitatea, ar putea fi interzise minorilor, au avertizat ONG-urile.

Mii de persoane au ieşit în urmă cu o săptămână pe străzile Budapestei pentru a denunţa „propagand permanentă” a guvernului Viktor Orban împotriva comunităţii LGBT și legea ce interrzice promovarea homosexualității în rândul minorilor.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, avertiza anul trecut că va face tot ce-i stă în putere pentru a se ajunge la suspendarea accesării fondurilor europene în cazul statelor membre ale UE care nu respectă drepturile persoanelor LGBTI.

„Discriminarea în funcţie de orientarea sexuală nu are sub nicio formă loc în Uniunea Europeană. Şi, atât cât îmi va sta în putere, voi acţiona împotriva acesteia. Inclusiv prin suspendarea distribuirii fondurilor şi aducerea guvernelor în faţa justiţiei”, a spus Ursula von der Leyen.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: