miercuri

21 februarie, 2024

6 februarie, 2024

Un înalt responsabil al serviciului de informaţii ucrainean (SBU) a fost demis din cauza punerii ilegale sub ascultare a jurnaliştilor unui site de investigaţii recunoascut pentru investigațiile privind corupția din statul vecin.

În luna ianuarie, autorităţile ucrainene anunţaseră deschiderea unei anchete privind „punerea sub ascultare şi înregistrarea video ilegale” a jurnaliştilor de la Bihus Info, cunoscut în Ucraina pentru anchetele sale anticorupţie.

Cazul a provocat reacţii inclusiv la vârful statului, preşedintele Volodimir Zelenski declarând că „orice presiune asupra jurnaliştilor este inacceptabilă” relatează Reuters, agenție preluată de Agerpres.


„Şeful departamentului SBU pentru protecţia statului, Roman Semencenko, a fost demis din cauza supravegherii redacţiei Bihus Info”, a indicat pentru AFP o sursă din cadrul SBU, vorbind sub acoperirea anonimatului.

Potrivit sursei, decizia de demitere a fost luată de şeful SBU şi validată de preşedintele Zelenski.

Justificarea SBU – unii angajați ai Bihus erau clienți ai unor dealeri de droguri

Puţin mai devreme luni, SBU a emis un comunicat în care afirma că a luat „deciziile adecvate în materie de personal”, justificând în acelaşi timp ascultările prin faptul că „anumiţi angajaţi ai Bihus Info figurau printre clienţii unor traficanţi de droguri”.

Redacţia Bihus Info a denunţat o „operaţiune specială ruşinoasă” a SBU care a implicat mai mult de 30 persoane, după aproape doi ani de la declanşarea invaziei ruse.


În ianuarie, Bihus Info a recunoscut că unii dintre cameramanii săi consumaseră „substanţe ilegale” la o petrecere de Anul Nou, de la care au fost publicate înregistrări sonore şi video pe YouTube.

Bihus Info a dezvăluit de asemenea că echipa sa fusese pusă sub ascultare timp de mai multe luni, vizate fiind mai ales telefoanele mobile.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: