joi

18 iulie, 2024

12 octombrie, 2022

Ca parte a viziunii de digitalizare a sectorului educațional, compania Samsung a lansat programul SEED – Samsung Ecosystem for Education Development. Initiațiva este realizată în parteneriat cu autoritățile publice locale și instituții de invățământ și vizează dezvoltarea învățământului din România prin accesul la tehnologie.

De la începutul verii,  Samsung a lansat deja 3 centre educaționale, în Oradea, Bacău și Timișoara, urmând ca în perioada următoare să deschidă un al patrulea, la București.

Ce este SEED

Samsung Ecosystem for Education Development (SEED) include două paliere: centre educaționale și ambasadori ai educației.


Centrele educaționale sunt dotate cu tehnologie și produse Samsung (câte doua table interactive, 16 scaune, 16 tablete și o soluție pentru videoconferințe pentru fiecare centru). Ele vor putea fi utilizate de către ambasadorii pentru educație și vor juca rolul de centre de învățare și spații în care vor fi găzduite evenimente dedicate educației, conferințe etc.

Ambasadorii sunt profesori recunoscuți în domeniul lor de activitate, care vor fi echipați cu produse Samsung, pe care le vor folosi în activitatea lor didactică (tablete, smart monitor, Samsung Flip, căști). Samsung le va fi partener în activitatea lor, le va prezenta produsele și le va asigura training-urile necesare pentru a folosi tehnologia Samsung la adevărata ei capacitate.

Una dintre cele mai cunoscute soluții Samsung dedicată pentru mediul educațional este tabla interactivă Samsung Flip. Potrivită pentru predarea lecțiilor, aceasta vine în ajutorul cadrelor didactice, pentru obținerea celor mai bune rezultate în procesul de învățare și predare. Aceasta oferă multiple moduri de conectare cu echipamente periferice și posibilitatea de a distribui diferite tipuri de conținut.

 „Suntem entuziasmați să aducem tehnologia Samsung mai aproape de sistemul educațional din România și să contribuim la o schimbare reală la nivelul sistemului educațional românesc. Planurile noastre în această direcție sunt unele pe termen lung și vizează redefinirea modului în care ne raportam la cunoștințe, valori și abilități în randul noilor generații și crearea unui ecosistem complet de învățare, adaptat vremurilor în care trăim”, a declarat Cristian Constantin, Head of Division Enterprise Business Team & Education Strategy Director-Central Eastern European Display Organisation.

Importanța centrului de la Bacău


Centrul educațional din Bacău, inaugurat în septembrie anul acesta, va putea fi folosit și pentru predarea la distanță.

Misiunea Samsung este aceea de a facilita accesul la educație pentru copii și tineri din medii defavorizate, în contextul în care, potrivit celui mai recent studiu efectuat de Eurostat, România este lider în topul țărilor cu cei mai mulți tineri care au abandonat timpuriu școala.

Peste 15% dintre tinerii cu vârste între 18 și 24 de ani din România, nu terminaseră decât cel mult 8 clase, conform analizei efectuate de Eurostat în 2021.

Studiile locale arată că Bacău se află printre orașele cu cel mai ridicat număr de elevi care ajung să părăsească diferite forme de învățământ.

În anul școlar 2020-2021, abandonul la nivel județean a ajuns la peste 600 de tineri care au renunțat complet la școală, o creștere de 22% comparativ cu anul anterior. Rata ridicată a abandonului școlar la nivel de județ are în spate multiple motive, printre care lipsa resurselor materiale, părinți fără locuri de muncă sau plecați în străinătate, dar și pandemia care a accentuat acest fenomen.

SEED la Universitatea de Vest Timișoara

Samsung Electronics România a inaugurat în octombrie, la Timișoara, un centru educațional dotat cu tehnologie Samsung de ultimă generație, dedicat dezvoltării competențelor digitale ale profesorilor și studenților.

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este cea de-a treia instituție de învățământ ai căror cadre didactice și studenți vor construi viitorul digital împreună, beneficiind de experiențe de învățare interactivă facilitată de Samsung Smart Classroom, după Colegiul Național ”Emanuil Gojdu” din Oradea și Colegiul Național ”Ferdinand I” din Bacău.

Potrivit datelor publicate recent de Institutul Național de Statistică, numărul studenților din România a scăzut în anul universitar 2021-2022, după doi ani de creștere, totalul fiind de 554.000 de studenți la nivel de studii de licență, master și doctorat, cu 6.500 mai puțini studenți decât în anul precedent.

Tinerii aleg alte țări pentru formarea universitară, iar printre criteriile care stau la baza unei astfel de alegeri se află: curricula adaptată pieţei muncii curente, accesul la tehnologie ultimă generaţie, acces la mai multe alternative de locuri de muncă încă din perioada de studiu, etc.

Într-un astfel de context, Samsung vizează, prin intermediul centrului educațional din cadrul UVT, să îi susțină pe tineri la nivel local în dezvoltarea competențelor digitale necesare, esențiale pe piața muncii în ziua de astăzi, într-o eră a digitalizării și interconectivității.

Noul centru educațional va fi utilizat și pentru dezvoltarea competențelor de educație digitală ale cadrelor didactice UVT, ale profesorilor din mediul preuniversitar al județului Timiș, dar și ca resursă pentru programul de studii postuniversitare“Tehnologii digitale în procesul educațional”, precum și pentru predarea la distanță.

,,Înțelegem nevoile actuale ale studenților români, înțelegem de ce unii dintre ei aleg alternativa studiilor în străinătate, însă, credem că este important să depunem eforturi pentru a le da acestora și motive de a rămâne – accesul la tehnologie de ultimă oră este o necesitate pentru tineri, iar dezvoltarea competențelor digitale le poate deschide noi oportunități la nivel de locuri de muncă, dar și în dezvoltarea lor individuală”, a declarat Cristian Constantin, Head of Division Enterprise Business Team & Education Strategy Director-Central Eastern European Display Organisation.

Cei 3 piloni ai programului SEED

Inițiativa SEED are la bază trei piloni principali:

  • Parteneriate strategice cu ONG-uri și lideri EDTECH (Producători de tehnologii educaționale)
  • Centre tehnologice educaționale
  • Profesori reformatori ai educației

Primul pilon are în vedere consolidarea ecosistemului educațional, Samsung intrând într-un parteneriat cu INACO SmartLAB și compania daneză Shape Robotics.

Centrele tehnologice educaționale, pilonul doi, devin un cadru fizic de interacțiune cu tehnologiile Samsung în procesul educațional.

Pilonul trei îl reprezintă profesorii reformatori ai educației, care vor contribui la antrenarea abilităților digitale necesare pentru utilizarea tehnologiei în predare și pentru crearea de conținut educațional de calitate.

SEED vine în întâmpinarea provocărilor cu care se confruntă astăzi mediul educațional și își propune ca în baza feedbackului comunității de profesori să adapteze o serie de soluții pentru a răspunde mai bine nevoilor sistemului educațional românesc. Prin programul SEED, Samsung facilitează nu doar dotarea cu tehonogie a unor săli de clasă, ci procesul de transformare a modului de predare-învățare.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: