13 octombrie, 2020

UPDATE: Adriana Pistol, directoare în cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) a explicat că instituția face raportări în funcție de populația rezidentă, pentru că în Europa se lucrează cu acest indicator, iar în funcție de acesta România este trecută în categoria galbenă sau roșie.

Noi de obicei am lucrat și până acum – nu e singurul raport – după populația de rezidență, urmând ceea ce face ECDC (Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, n.red.) în Europa, pentru că și ei lucrează cu această populație de rezidență. Ne-am gândit că trebuie să mergem după același tipar”, a spus Adriana Pistol într-o intervenție telefonică la Antena 3.

UPDATE: INSP a corectat la 2,65 incidența infectărilor cu noul coronavirus calculată pentru București, la o mie de locuitori, după ce prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a declarat că incidența Iinstitutului este greșită și că „o vor rectifica”.

****

Știrea inițială:

În ultimele 24 de ore au fost raportate 3.109 cazuri noi de Covid-19, din 26.718 de teste, și 68 de decese încadrate ca morți provocate de noul coronavirus.

Există însă o controversă privind incidența reală din București:

  • Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat încă de duminică depășirea pragului incidenței, iar marți a transmis o incidență de 3,11 la mie.
  • Grupul de Comunicare Strategică a raportat marți o incidență de 2,69 la mie.

Deosebirea vine din raportarea la baze diferite: Guvernul folosește pentru raportare populația după domiciliu (cu acte în București), iar INSP folosește  pentru raportare populația rezidentă (tot de la INS, dar cuprinde populația care locuiește efectiv în Capitală și este mai redusă).

Ce populație are Capitala; controversatele date oficiale


Conform datelor INS, Bucureștiul avea la 1 ianuarie 2020:

  • 2,15 milioane de locuitori cu acte de domiciliu
  • 1,832 milioane de persoane care locuiesc efectiv în Capitală – populația rezidentă

Niciunul dintre numere nu este apropiat de realitate, populația acestui oraș fiind între 2,5 – 3 milioane de locuitori, conform unor estimări. Recensământul de anul viitor ar putea oferi date „mai corecte”, în funcție de gradul în care locuitorii vor accepta recenzarea, după care va fi operată corecția seriilor de date pentru anii trecuți.

La nivel național, populația de domiciliu este mai mare decât cea rezidentă, întrucât conține și persoanele plecate la muncă în străinătate pentru o perioadă sub 12 luni. În Capitală, situația normală este inversă, cu populația rezidentă mai ridicată, deoarece aici locuiesc și muncesc și persoane care nu au acte de București (stau cu chirie nedeclarată și neimpozitată).

Ședință la Prefectura București, pentru discutarea viitoarelor măsuri

La ora 13.00, la Prefectura Capitalei a început o ședință de urgență a Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență la care participă și Monica Anisie, ministrul Educației, pentru a se discuta măsurile ce vor fi dispuse când Bucureștiul va atinge oficial incidența de trei infectări la o mie de locuitori, în ultimele 14 zile.


În acel moment, potrivit regulilor stabilite de mai multe luni, Capitala intră în scenariul roșu și ar putea fi impusă carantina, inclusiv cu închiderea școlilor.

Există însă o controversă privind incidența reală din București: Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat duminică depășirea pragului incidenței, în timp de Grupul de Comunicare Strategică a raportat marți o incidență de 2,5.

Marți, INSP a transmis o incidență de 3,11.

Deosebirea vine din raportarea la baze diferite: populația după domiciliu (cu acte în București) și populația rezidentă (numărul real al locuitorilor, îi include pe cei care nu au actele de domiciliu în Capitală).

În Capitală, în ultimele șapte zile au fost înregistrate 3.561 de cazuri de COVID-19 și 398 de decese. În total, de la izbucnirea pandemiei, în București au fost depistate 22.950 de cazuri.

Bilanț coronavirus, 13 octombrie

Până marți, 13 octombrie, pe teritoriul României au fost confirmate 160.461 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, dintre care 120.515 s-au vindecat, iar 5.535  au murit.

La ATI, numărul pacienților internați este de 651, ceea ce înseamnă un nou record.

Situația cazurilor active:

  • în unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu Covid-19 este de 9.399
  • 15.306 persoane confirmate sunt în izolare la domiciliu
  • 8.886 persoane se află în izolare instituționalizată
  • 34.496 de persoane se află în carantină la domiciliu
  • în carantină instituționalizată se află 23 de persoane.

Mai multe localități au adoptat deja noi restricții și au impus purtarea măștii în toate locurile publice, inclusiv în spațiile deschise.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: